Avto
110 ogledov

Motor Slovenca prejel prestižno nagrado

Petja Grom SVAMZ
Več kot sto let star moped puch "N", ki ga ima v lasti Petja Grom, je zmagal na najbolj prestižni razstavi starodobnih vozil v Evropi Concours d'Elegance Villa d'Este.

Concours d'Elegance Villa d'Este ob jezeru Como v Italiji je dogodek z izjemno tradicijo, saj poteka že vse od leta 1929. Na razstavi lahko sodelujejo le vozila, pri katerih je poudarek na oblikovanju, zgodovinski pomembnosti, izvirnosti in odlične ohranjenosti vozil, sam izbirni postopek pa je izjemno strog. Tako je mogoče marsikdaj videti po več milijonov evrov vredne lepotce, ki jih imajo v lasti največji zbiratelji vozil.

Minuli vikend so na letošnji razstavi obiskovalci lahko oobčudovali približno 50 avtomobilov zgrajenih med 1920 in 1980 in 35  motocikov narejenih med 1912 in 1980. Vozila so bila razdeljena po kategorijah, po večurnem natančnem pregledovanju s strani strokovne žirije vsakega razstavljenega vozila posebej pa so nato razglasili zmagovalce. Slovenski PUCH "N", letnik 1912, številka SVAMZ certifikata n°195, last Petja Groma, je zmagal v svoji kategoriji "A", so sporočili iz Slovenske Veteranske Avto Moto Zveze (SVAMZ), ki združuje okoli 11.000 slovenskih starodobnih vozil.

Petja Grom | Avtor: SVAMZ SVAMZ
Puch "N" je premagal dve leti starejšega harley-davidsona model 10-E, pa victorio K.R.II, bianchija, moto guzzija C 2V in condorja super sporta, ki so jih ob jezero Como pripeljali lastniki iz Švice, Italije in Nemčije. Petja Grom je bil sicer edini slovenski predstavnik v izboru motorjev in avtomobilov.

Najlepši avto po izboru žirije je bila alfa romeo 8C 2300 spider l. 1932 Američana Davida Sydoricka, publika pa je za najboljšega izbrala ferrarija 166 MM barchetta, l. 1950 Britanca Clivea Beechama.

Komentarjev 1
  • motorcki 17:22 27.maj 2015.

    Nagrajenec je PETER GROMin ne petja grom