Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Petka Za Tomb Raiderja

Lou Rhodes EPA
Lou Rhodes, pevka in tekstopiska britanskega dua Lamb, ki bo v četrtek nastopil v Kinu Šiška, o razhodih, začetkih, ljubezni in reklamah.

Zakaj in kdaj ste se odločili, da duo Lamb stopi na neodvisno pot?
Velik krivec za to, da sva se leta 2004 po desetih letih razšla, je bila založba. Ko sva se zdaj odločila, da narediva nov album, sva si bila na jasnem, da želiva to narediti neodvisno in se tako izogniti kakršnimkoli pritiskom na glasbo.

Drži, da je založba želela, da bi zveneli podobno kot Dido? Kakšen je bil vaš odziv na to?
Drži! Rekli so, da bi, če bi zvenela bolj kot Dido, prodala več plošč. Mislim, da najinega odziva ne morem izraziti z besedami, ki bi jih vi želeli objaviti (smeh).

Vaš singel Górecki so na primer uporabili v reklamah za Guinness in v videoigri Tomb Raider. Kako to, da ste se odločili za to?
Da glasbo odobriš za komercialne namene, je nenavadno, a dandanes nič posebnega. Vesela sva, da jo uporabljajo za takšne stvari, vse dokler zaradi tega ni treba delati kompromisov. Včasih je to odlična tržna niša; to je bila denimo igra Tomb Raider, saj je bila glasba predstavljena popolnoma novemu občinstvu. Na spletnih straneh Tomb Raider jih je veliko spraševalo, kdo je naredil glasbo.

Kaj je tako posebnega pri Simfoniji št. 3 Henryka Mikołaja Góreckega, ki je navdihnila vaš singel?
Težko izrazim. Ko sem jo prvič slišala, sem se zaljubljala. Simfonija je izrazila globino čustev v mojem srcu. Nekaj je v njenem stopnjevanju, posebno v prvem stavku, ki se začne s kontrabasi tako nizko, da je skoraj neslišno, potem pa se dviguje do vrhunca s čudovitim sopranom. Je ena izmed tistih skladb, ki jih ne morem poslušati brez solz v očeh.

Nekoč ste že naznanili konec Lamba, a ste še vedno tukaj. Kako to?
Ko sva se leta 2004 razšla, sva čutila, da bi to lahko bil konec Lamba. Imela sva težave z založbo, odnos med Andyjem in mano je bil nekoliko razrvan, pa tudi najina kreativnost. Nisva vedela, kam naprej. Vedno sva govorila, da bova delala nov album, če bova imela kaj novega povedati. Ko sva leta 2009 spet nastopila skupaj, da bi odigrala nekaj koncertov, sva predelala nekaj starih pesmi in začutila novo smer, v katero bi zasedba Lamb lahko šla. Oba sva se spremenila, pa tudi najin odnos.

Katera je največja razlika med “novim” in “starim” duom Lamb?
Najbrž v občutku jasnosti. Vrnila sva se k svojim začetkom.

Kaj je pogoj za dober trip hop?
Ne vem. Ali trip hop sploh še obstaja? Vedno sva sovražila žanrske opise.

Zakaj menite, da se je trip hop rodil prav v Veliki Britaniji?
Lahko pozabimo na trip hop, prosim?

Dejali ste, da na novem albumu 5 ni prostora za romantično ljubezen. Kako to?
Dosegla sem fazo, ko nekajletno pisanje o romantični ljubezni ni imelo več nobenega pomena. Najbrž je bilo moje srce zlomljeno in bila sem literarno izgubljena pri besedah, ko sem pomislila na karkoli v zvezi s srčnim področjem. To je bilo dobro, čeprav sem izgubila muzo in sem morala trdo delati, da sem našla nov in drugačen smisel ter izziv za napredovanje v pisanju pesmi. Rezultat so pesmi na albumu 5, ki so mi res všeč. Včasih so rezultati boljši, kadar moraš kopati globlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.