Šport > Nogomet
20 ogledov

Naveza Leo-Villa delovala za zmago Barçe

real madrid mallorca higuain
1/27
EPA
Barcelona je na verjetno zadnji tekmi pod vodstvom pomožnega trenerja Jordija Roure premagala Rayo Vallecano. Blestela sta Lionel Messi in David Villa - prvi je zabil dva gola, drugi pa enega (3:1). Real Sociedad je z zmago nad Valladolidom vsaj začasno prišel na četrto mesto, Real Madrid pa je v drugem polčasu deklasiral Mallorco (5:2).

Vodilna ekipa lige je z zelo močno postavo, kjer sicer ni bilo Xavija Hernándeza, enega junakov torkove zmage nad AC Milanom, proti Rayu Vallecanu začela silovito in bi lahko povedla že v eni prvih akcij, ko je pobegnil Cesc Fàbregas in nesebično na drugi vratnici zaposlil povsem samega Lionela Messija, a je Argentinec neverjetno in povsem nepotrebno okleval s strelom, tako da ga je obramba Raya še pravočasno ustavila.

Messi bi se kmalu odkupil z izvrstnim prostim strelom v osmi minuti, ki je stresel prečko madridske ekipe. Kazen bi skorajda prišla že v naslednjem napadu, ko je v kazenskem prostoru padel Chori Domínguez, a je ob startu Javierja Mascherana glavni sodnik José González pravilno ocenil, da je šlo za simuliranje.

Po nekaj ne preveč prepričljivih minutah je bil Jordi Roura na eni zadnjih, morda pa celo zadnji tekmi, ki jo je moral voditi namesto odsotnega prvega trenerja Tita Vilanove, primoran opraviti prvo menjavo - po poškodbi Adriana je svojega rojaka zamenjal po novem blondinec Daniel Alves. Adriano bo po prvih informacijah zaradi poškodbe mišice okreval najmanj štiri tedne.

Villa spet izkoristil svojo priložnost

Kataloncem je le uspelo povesti v 25. minuti, ko je Messi po prodoru do roba kazenskega prostora nesebično zaposlil Davida Villo, najboljši strelec v zgodovini španske reprezentance pa je žogo zabil v zgornji kot Rayevega gola. Oba nogometaša, ki sta se v letošnji sezoni na igrišču kar nekajkrat sporekla, pojavljala pa so se tudi namigovanja o globljih razhajanjih, sta zadetek Asturijca proslavljala objeta.

Iniesta Adrian Gonzalez Barcelona Rayo Vallecano Liga BBVA Španija liga prvenstv | Avtor: EPA EPA
Villa mu je uslugo vrnil pet minut pred koncem polčasa, ko je v prostoru zaposlil Argentinca, slednji pa je z močnim strelom po tleh še drugič v večeru poskrbel za navdušenje na Camp Nouu in zabil še na rekordni 18. zaporedni tekmi. Navijači so z ovacijami nagradili svojega ljubljenca Villo, kljub temu da je v 44. minuti zapravil lepo priložnost po dobrem delu Fàbregasa.

Malce manj radodaren z žogo je bil v enem prvih napadov drugega polčasa Alves, ki je ignoriral osamljene soigralce pred golom in z močnim strelom zatresel vratnico. Brazilec ni ponovil napake v 54. minuti, ko je ujel podajo pred avt črto in podal v sredino samemu Alexisu Sánchezu, ki je med branilci zgrešil prazna vrata.

Državni sovražnik št. 1 utišal Camp Nou

Toda semafor ni več dolgo miroval, potem ko sta novo dobitno kombinacijo odigrala Villa in Messi s hitrim protinapadom, po katerem je Argentinec najprej pobegnil branilcu in prišel pred vratarja, ki ga je premagal s tako značilnim "spodkopanim" strelom za 3:0. Po menjavi tokratnega kapetana Barcelone Andrésa Inieste, ki ga je zamenjal Thiago Alcântara, je Rayo znižal rezultat.

Po glasnih žvižgih je Raúl Tamudo, eden najmanj priljubljenih nogometašev na Camp Nouu, kjer je nekoč zabijal še v dresu mestnega rivala Espanyola, s praktično prvim dotikom žoge po prihodu v igro iz neposredne bližine zadel za 1:3. Messi se je na las približal hat-tricku in 43. golu ligaške sezone, a je njegov strel po novi akciji z Villo izvrstno ubranil vratar gostov.

Rayo je do konca tekme še kar nekajkrat nevarno zapretil golu domačih, ki so na drugi strani tekmovali v tem, kdo si bo upal večkrat podati v kazenskem prostoru Raya. Katalonci so kljub vsemu zdržali brez novega prejetega gola, medtem ko je Messi z izjemnim strelom iz nemogočega položaja (spet je poizkusil z lobom) zatresel tudi prečko. Barcelona na vrhu prvenstvene lestvice spet vodi za 13 točk.

Petminutni vihar Madrid potopil Mallorco

Izmed obeh velikanov španske La Lige je bil ta konec tedna prvi v akciji Real Madrid, ki je gostil Mallorco. Gostje z Balearov krvavo potrebujejo točke v boju za obstanek in v tem slogu so tudi začeli tekmo. Bili so agresivnejši in nevarnejši in v 6. minuti je Giovani dos Santos dobro zadržal žogo in poslal predložek v pred gol, tam pa je Emilio Nsue z glavo matiral Diega Lópeza.

real madrid mallorca  | Avtor: EPA EPA
Madrid je izenačil v 15. minuti, ko je Luka Modrić s prefinjeno podajo v globino našel Pepeja, ta pa je v zadnjem trenutku pred vratarjem Dudujem Aouatejem oddal žogo do Gonzala Higuaína, ki je zabil v prazno mrežo. Toda že šest minut kasneje je bila Mallorca spet spredaj. Kot je izvajal dos Santos, na prvi vratnici je eden od gostov podaljšal žogo na drugo stran, kjer je Alejandro Alfaro z glavo še v drugo zadel mrežo domačih.

Nato so se Los Blancos vendarle prebudili in v 29. minuti je Alvaro Morata zadržal žogo v kazenskem prostoru in jo odložil Cristianu Ronaldu, Portugalec pa je stresel okvir vrat. Do konca polčasa so domači nekajkrat prišli v kazenski prostor Mallorce, toda za natančnejši zaključek je nekajkrat zmanjkal kakšen centimeter natančnosti. Na drugi strani je še en nevaren predložek iz kota dos Santosa našel Alana Huttona, slednji pa je z glavo meril za las mimo gola.

Silovitih pet minut Madridčanov

Drugi del se je začel z lepo priložnostjo za gostujočega branilca Bigasa, potem ko Madridčani v 47. minuti niso dobro razčistili visoke žoge. Nato pa je sledil petminutni orkan, ki je dokončno potopil Mallorco. V 52. minuti je kot izvajal Mesut Özil, na prvi vratnici je bil najvišji Cristiano in bilo je 2:2.

Dve minuti kasneje so po prodoru Fábia Coentrãa gostje izbili žogo, okrog 25 metrov od gola jo je dobro ustavil Modrić in jo nato s pravim projektilom poslal povsem ob vratnico za prvo vodstvo Los Blancos na tekmi. Tri minute kasneje je bil obračun dokončno odločen, ko je Özil z domiselno podajo zaposlil Higuaína, ki mu ni bilo težko zadeti.

Nato je Madrid nanizal še nekaj lepih akcij, Aouate je nekajkrat dobro posredoval, na drugi strani pa je strel Víctorja Casadesúsa ustavil López. V 84. minuti je Aouate pogumno ustavil Higuaína, dve minuti kasneje pa sta López in Coentrão s skupnimi močmi odklonila dvojno "smrtno" priložnost Mallorce po gneči pred domačimi vrati.

V 92. minuti je lepo globinsko podajo do "Pipite" prispeval Xabi Alonso, Argentinec pa je pred vrati našel povsem samega Karima Benzemaja in Francoz je z zadnjim dotikom žoge na tekmi postavil končnih 5:2. S to zmago je Madrid vsaj začasno zmanjšal prednost Barcelone na deset točk.

Sociedad skočil na četrto mesto

Real Sociedad je že v prvem polčasu odločil tekmo proti Valladolidu. Po zmagi nad četo Miroslava Djukića so Baski vsaj začasno skočili na četrto mesto, ki na koncu sezone vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov. Deportivo je v galicijskem derbiju proti Celti iz Viga prišel do pomembne zmage, ki Depor še ohranja v igri za obstanek. Athletic Bilbao se je še iz enega gostovanja vrnil praznih rok, v madridskem predmestju je Getafe slavil minimalno zmago.

Valencia je v končnici strla odpor Betisa in se vrnila v igro za Ligo prvakov. Veliko je bilo opravljenega že po 16 minutah. Takrat je namreč Roberto Soldado zadel iz enajstmetrovke, potem ko ga je malce pred tem zrušil branilec Amaya, ki je zato dobil rdeči karton. V končnici je Paulao z nesrečnim avtogolom podvojil prednost Netopirjev, zmago pa je potrdil Jonas v sodnikovem dodatku.

Španska liga, 28. kolo:

Real Madrid : Mallorca 5:2 (1:2)
Higuaín (15, 57), Ronaldo (52), Modrić (54), Benzema (90); Nsue (6), Alfaro (21)

Deportivo La Coruña : Celta Vigo 3:1 (1:0)
Riki (9), Silvio (64), Salomão (78); Park (80)
RK: Aspas (29/Celta)

Real Sociedad : Valladolid 4:1 (3:0)
Griezmann (33, 45), Agirretxe (39), Prieto (48); Guerra (87)

Getafe : Athletic Bilbao 1:0 (1:0)
Borja (6)

Valencia : Betis 3:0 (1:0)
Soldado (16/11m), Paulão (85/a.g.), Jonas (90)
RK: Amaya (15/Betis)

Malaga : Espanyol 0:2 (0:0)
Colotto (49), García (66)

Sevilla : Zaragoza 4:0 (1:0)
Coke (28, 52), Reyes (63), Negredo (68)
RK: Babović (31/Zaragoza)

Osasuna : Atlético Madrid 0:2 (0:1)
Diego Costa (35, 48)

Granada : Levante 1:1 (1:0)
Siqueira (32/11-m); Acquafresca (50)

Barcelona : Rayo Vallecano 3:1 (2:0)
Villa (25), Messi (40, 57); Tamudo (70)


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.