Šport
19 ogledov

Peto zlato Franklinove in dva nova rekorda

Ledecky SP v plavanju plavanje plavalka 800 metrov prosto zmaga kolajna EPA
Ameriška plavalka Missy Franklin nadaljuje z zbiranjem zlatih odličij na plavalnem SP v Barceloni. Teh se je po uspehu na 200 hrbtno nabralo že pet.

Zgodbo dneva sta vseeno pisali Rusinja Julija Jefimova in Litovka Ruta Meilutyte. Najprej je dopoldan s 29,78 za svetovni rekord poskrbela Rusinja, Litovka je bila v polfinalu še tri desetinke hitrejša.

Za drugi svetovni rekord je v popoldanskem programu poskrbela ameriška zvezdnica Katie Ledecky, ki je osvojila tretje zlato in po svetovnem rekordu na 1500 prosto z 8:13,86 postavila še svetovni rekord na 800 prosto.

"Tukaj imam res bogat program"

Franklinova, štirikratna olimpijska prvakinja, je na 200 hrbtno slavila z novim rekordom prvenstev 2:04,76. Pred srebrno Avstralko Belindo Hocking je imela skoraj dve sekundi prednosti, tretja je bila Kanadčanka Hilary Caldwell.

"Presrečna sem še s to kolajno. Tukaj imam res bogat program," je bila po zmagi kratka Američanka. Na 100 delfin je zmagal južnoafriški šampion Chad le Clos z najboljšim dosežkom v sezoni na svetu 51,06. Najboljši iz polfinala, Američan Ryan Lochte je bil z 51,58 desetinko počasnejši kot ob svojem najboljšem izidu polfinala.

Vroča sprinterska nastopa

Kolajni sta osvojila še Madžar Laszlo Cseh in Poljak Konrad Czerniak. "Vesel sem, da sem zmagal. Tukaj so bili zbrani res sami zvezdniki, na čelu z Lochtejem, zato mi ta zmaga pomeni še veliko več," je po zmagi povedal le Clos.

Dvorano Palau Sant Jordi sta ogrela tudi dva sprinterska nastopa, ki sta jih dobila Danka Jeanette Ottesen Gray in Brazliec Cesar Cielo. Danka je bila najboljša na 50 delfin, preostali medalji na neolimpijski razdalji sta osvojili Kitajka Lu Ying in Nizozemka Ranomi Kromowidjojo. Svetovni rekorder Cielo pa je na 50 prosto ugnal Rusa Vladimirja Morozova in prijatelja slovenskega plavalca Jerneja Godca Georgea Bovella iz Trinidada. Cielo je svetovni prvak na 50 prosto postal že tretjič zapored.

Friisova "zajec" za svetovni rekord

Za pravo plavalno dramo sta v sklepni disciplini dneva poskrbeli Američanka Ledeckyjeva in Danka Lotte Friis, prvi kandidatinji za zlato. Danka je uporabila prav vse taktične zvijače, tekmo začela hitro, se na sosednji progi odmaknila, da je vsaj optično povečala razdaljo, a na koncu z receptom ni bila uspešna.

Še več, Američanki je podobno kot "zajec" v atletiki pomagala do svetovnega rekorda. Šestnajstletna Američanka je napadla po 550 metrih, Danko ujela 200 metrov pred ciljem in z močnim finišem je postavila še svetovni rekord. Danka se je morala zadovoljiti s tretjim najboljšim dosežkom vseh časov na svetu. Bron je osvojila Novozelandka Lauren Boyle, nekdanja sotekmovalka Sare Isaković v ekipi Berkeleyja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.