Avto > Testi
174 ogledov

Preizkusili smo, česa bo zmožna multimedija v prihodnosti

Peugeot 2008
1/17
Gregor Prebil
Na avtomobilskem salonu v Ženevi smo preizkusili tehnologijo MirrorLink, ki bo na voljo v prenovljenem peugeotu 2008 in se vsedli tudi v Peugeotov mobilni laboratorij i-lab in preverili v katero smer se bo razvijala multimedija v avtomobilski industriji.

Sistemi v modernih avtomobilih predvajajo digitalno glasbo in se odzivajo na glasovne ukaze, tako kot pameti telefoni.  S pomočjo tehnologije MirrorLink, ki je že nekaj časa razširjena na avtomobilskem trgu, lahko povežemo pametne telefone z zabavno-informacijskem sistemu vozila in tako preko zaslona na dotik dostopamo do vsebine na našem telefonu – tako navigacijskih kart, glasbe, podcastov, telefonskega imenika …

Za zdaj povezava že s kablom, kmalu brez

Tehnologija MirrorLink, to je univerzalno ime, na ekran avtomobila preslika zaslon pametnega telefona. V prenovljenem 2008, ki ga je Peugeot razkril v Ženevi, telefon in multimedijo v vozilu povežemo prek kabla, a so nam Francozi obljubili, da bo že v novi generaciji modela 3008, ki jo bodo razkrili septembra v Parizu, kabel odvečen. Vgradili bodo brezžično povezavo, za pametni telefon pa bodo namenili posebno mesto v vozilu, kjer se bo s pomočjo indukcije polnila baterija telefona. Povezava je torej povsem enostavna, preko kabla. Na zaslonu na dotik se prikažejo funkcije s katerimi lahko razpolagamo, od glasbe, podcastov, telefonskega imenika, navigacije …

Peugeot 2008 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Z njimi lahko upravljamo glasovno. Kot se je izkazalo med testom je težava predvsem pri izgovorjavi besed, ki jih sistem razume v angleškem jeziku, na žalost pa ne tudi v slovenščini. S pomočjo glasovnega ukazovanja lahko tudi tekstamo, pri tem pa imamo roke vseskozi na volanu.  Sporočila, ki jih dobimo, se z velikimi in berljivimi črkami izpišejo na ekranu. Dobrodošle so prometne informacije v realnem času, spremljamo lahko celo vremensko napoved.

Kako bo čez štiri leta?

Že v bližnji prihodnosti, do leta 2020, se bodo multimedijski sistemi v vozilih razvili predvsem v smeri prihranka časa in ponudbe storitev.

V Peugeotovoem laboratoriju na kolesih (Traveller i-Lab je platforma za visoko mobilni dostop do oblaka potnikov: samodejna povezava z dostopno točko Wi-Fi, dostop do oblaka ipd.) smo preizkusili predvsem v kakšno smer se razvija multimedija za poslovne uporabnike, vendar Francozi obljubljajo, da se bodo nekatere storitve selile tudi osebne avtomobile za navadne uporabnike.

Peugeot 2008 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
V prihodnosti se bodo pametne naprave voznikov in drugih potnikov samodejno povezale z vgrajeno dostopno točko Wi-Fi. Istočasno se bo oprema ustrezno posodobila glede na vsebino njihovih dokumentov. Vsak potnik bo lahko izbral svoj profil. Sistem bo lahko s pomočjo povezanosti prilagodil pot glede na stanje v prometu in termine v potnikovem elektronskem organizatorju. Navigacijski sistem z internetno povezavo bo lahko naprimer nastavil shranjen naslov naslednjega sestanka.

Ni nam bilo treba čakati na prijavo v hotelu

Na fiktivnem primeru smo izkusili pot z vozilom iz letališča v hotel, v katerem smo imeli rezervacijo.
Na zaslonu na dotik smo se kot potnik v vozilu povezali z internetno stranjo hotela. Virtualno smo si s pomočjo posebnih očal za navidezno resničnost ogledali sobo v hotelu, naprava omogoči tudi ogled izdelkov, če bi se peljali v nakupovalni center.

Nato smo kar na daljavo iz vozila naredili prijavo v hotel, na pametni telefon pa dobili potrditev in elektronski ključ, ki odpira vrata hotelske sobe. Zaradi tega nam ni treba stati v vrsti za prijavo v hotel, ampak se lahko odpravimo naravnost do sobe in tako prihranimo čas. V sobo si lahko iz vozila naročimo šampanjec ali večerjo, itd. Ob odhodu se nam račun izpiše samodejno, plačilo pa je prav tako možno opraviti prek telefona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.