Avto > Testi
398 ogledov

Peugeot 308 GTi z manjšim motorjem hitrejši kot golf GTI

Peugeot 308 GTI
1/32
Anže Petkovšek
V čem je peugeot 308 GTi boljši od Volkswagnovega golfa GTI? To vprašanje smo naslovili Brunu Faminu, direktor oddelka Peugeot Sport, ki je v prid levčka povedal: boljši je pogonski agregat, krmilni mehanizem, razmerje med učinkovitostjo in močjo ter nakupno ceno. Zdaj smo peugeot 308 GTi dobili na test in preverili, kaj drži in kaj ne.

Vez med športnim programom in programom osebnih vozil je v avtomobilski industriji vse pomembnejša, saj je tudi v klasičnih modelih vse več rešitev, ki jih poznamo iz sveta dirkanja. Pri Peugeot Sportu vidijo v "hot-hatchih" tudi velik prodajni potencial.

Čez ležečo oviro brez stiskanja zob

Zakaj? „Hot hatchi“, kot smo jih poznali nekoč, so se „pomehkužili“, a do te mere, da to niso več brezkompromisni športni avtomobili, ampak vsakodnevno uporabni avtomobili, ki vseeno poskrbijo za adrenalin. Testni 308 GTi  z zadržanim videzom navzven ne izdaja vsega, kar skriva pod karoserijo. Je povsem dovolj drugačen od klasične 308-ce, da že na prvi pogled vemo, da gre za športen model, nima pa vpadljivih ogromnih spojlerjev na vseh mogočnih koncih, ki bi vozniku zagrenili življenje, ko mora zapeljati na robnik ali ležečo oviro.

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Koloteki so širši in podvozje znižano za 11 milimetrov, na kolesa so nameščena 19-palčna platišča iz lahkega karbona (-2,3 kilograma v primerjavi z aluplatiščem) z v rdečo barvo obarvanimi zmogljivimi zavornimi diski s premerom 380 milimetrov. Na njih so športne Michelinove pnevmatike. Pri bočnem parkiranju ob visokih robnikih je treba biti pazljiv, praskam na velikih, izbočenih platiščih, se je skorajda nemogoče izogniti. Pri Peugeotu ponujajo tudi dvobarvno zunanjost, naš rdeč testnik je bil bolj subtilen. No, da gre za „zver“ dajeta slutiti tudi dva okrogla zaključka izpušne cevi, iz katerih se v športnem režimu vožnje prebija rezek zvok.

Stikalo sport spremeni zvok

Potovalna kabina ponuja prav vse udobje, ki ga pri Peugeotu ponujajo pri klasičnih različicah, predvsem pa so zagotovili nekaj dirkaškega pridiha – za moj okus bi ga lahko bilo še več. Veliko je rdečkastih elementov (šivi, dodatki plastike), pri Peugeotu zasnovani športni sedeži v kombinaciji usnja in alkantare poskrbijo, da ostanejo ledja zlepljena v sedišče tudi v ostrih ovinkih. Tu je tudi gumb sport, prek katerega mehanizem prisekanega volan(čk)a dodatno otrdi, izboljša se odzivnost pedala za plin, zvok postane rezkejši, merilniki se obarvajo v krvavo barvo, med merilniki se vozniku pojavijo podatki o izrabi moči, navora …

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

 

 

 

 

 

Ob pritisku na tipko sport same nastavitve podvozja in moč motorja ostanejo nespremenjena, se pa v primeru povezanosti s samodejnim menajlnikom vse zgoraj našteto združi s športnim obnašanjem samega menjalnika. Menjalnik takrat prestavlja v višjem območju vrtljajev motorja in prestavlja prej v nižjo prestavo kot sicer z vklopom funkcije sport na avtomatskem menjalniku.

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


V našem primeru smo se morali spoprijateljiti z ročnim, šeststopenjskim menjalnikom. Na področju menjalnikov so Francozi naredili velik skok naprej. Čeprav je ročni menjalnik natančen, kompakten, prestavna razmerja so nekoliko prilagojena ekonomičnosti, pa se mi zdi prav menjalnik najbolj šibka točka v primerjavi z golfom GTI.

Zelo hiter med zaprtimi ovinki

Je pa zato 308 GTi prijetno presenetil na cesti, med zaprtimi ovinki, kjer še bolj do izraza pride majhen volan in nizka masa. Večji volan se bolje obnese na odprti cesti, peugeotov „gokard“ volan pa je med ovinki prav prijeten, predvsem pa informativen in direkten, ko s pritiskom na gumb sport še dodatno otrdi.

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Testnik je imel pod motornim pokrovom prisilno polnjeni bencinski twinturbo motor z 1,6 litra prostornine, kar je 0,4 litra manj od tekmecev. A to ni nikakršen slabič, tako kot VW golf GTI ali in seat leon cupra je na voljo v dveh različicah moči. Prva, z 182 kilovatov moči (250 KM) pri nas ni naprodaj, druga zmore 200 kilovatov moči (270 KM), kar ob masi vsega 1.205 kilogramov ponuja najboljše razmerje 4,46 kg/KM. Pri Peugeotu so na motorju uporabili materiale, ki se uporabljajo na vozilih za dirkanje, seveda z določenimi omejitvami za serijsko proizvodnjo, kar pomeni tudi povsem normalno življenjsko dobo vozila (npr. športni bati mehle, posebej obdelane ovojnice batov, dodatno mazanje batov in hlajenja le teh ...)

Kljub manjšemu motorju od tekmcev 308 GTi od 0 do 100 km/h pospeši v okroglih šestih sekundah, za desetinko hitrejši je le leon cupra. Cenovno primerljivi VW  golf GTi z dvolitrskim motorjem, ki premore manj, 230 konjskih moči, od 0 do 100 km/h pospeši v 6,4 sekunde, golf R s štirikolensim pogonom in z okroglo 300 konjskimi moči (221 kW) je občutno hitrejši (5,1 sekunde od 0 do 100 km/h), a tudi osem tisočakov dražji.

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Pri pospeševanju mi je bilo všeč to, da je navor motorja porazdeljen tako, da ima voznik občutek, da avto vleče in vleče v neskončnost. Moči zlepa ne zmanjka globoko v visoko območje vrtljajev. Pri Peugeotu Sport so naredili odlično delo na podvozju. Širše podvozje so opremili z rešitvami po zgledu motošporta, pseudo McPherson prednja noga in blažilniki dopuščajo bistveno večje nagibe koles od klasičnega 308. Tudi zadnja prema ima drugačne sestavne dele, ki omogočajo boljšo odzivnost in prilagojenost bočnim pospeškom. Posebnost GTi je rešitev prednjega diferenciala, kjer so francoski strokovnjaki za tuning uporabili Torsenovo rešitev delne zapore diferenciala, ko v ovinkih moč motorja do 35 odstotkov več navora lahko dodeljuje zunanjemu kolesu.

Pod črto. Nagibanja med zaprtimi ovinki praktično ni, nosu ne odnaša iz ovinka, v kombinaciji z odličnimi športnimi sedeži ima voznik pod prsti pritisnjenimi na volanski obroč vseskozi vse pod nadzorom. Ni me zmotil niti „umeten zvok motorja,“ ki se generira ob pritisku na tipko sport, razen pri vožnji po avtocesti, ko se tudi motor vrti v precej visoke vrtljaje. A se da preživeti tudi avtocestno vožnjo, predvsem pa to ni več avto, ki poskakuje čez neravnine, ni niti pretirano trd.

Poraba goriva povsem zmerna

Tudi na zadnji klopi je povsem udobno, za nameček pa v tem avtu kljub zmogljivemu motorju ne boste pogosto videli visokih številk porabe goriva na potovalnem računalniku, razen če ne boste zavili na dirkalno stezo. Še to, ima najnižje normne emisije in porabo med tekmci. Kljub 200 kilovatov moči je na našem eko krogu potovalni računalnik porabe bencina pokazal povprečje šest litrov na 100 kilometrov, ob normalni vožnji pa lahko računate na porabo med sedmimi in osmimi litri. 

Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Peugeot 308 GTI | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Peugeot 308 GTi je pravi kameleon, saj je lahko športnik in udoben potovalnik. Za razliko od konkurenčnih modelov lahko tudi družinski avto. Tako glede porabe goriva, cene zavarovanja in registracije.

Podatki o vozilu: (Peugeot 308 GTi 1.6 THP 270 Stop&Start)
Prostornina motorja: 1598 ccm
Moč motorja: 200 kW (270 KM) pri 6.000 vrt./min
Navor: 330 Nm pri 1.900 vrt./min
Zmogljivosti: 250 km/h, 6,0 sek. od 0 do 100 km/h
Poraba na testu (skupna): 7,5 litra/100 km
Dimenzije (D x Š x V v mm): 4.253 x 1.803 x 1.446 medosna razdalja 2.617
Prostornina prtljažnika (v litrih): 470
Izpust (po tovarniški specifikaciji): 139 gramov CO2/km
Cena (v evrih): 31.160 (testni) / 32.630 (testni z dodatki) / 29.498 (testni v primeru sklenitve Peugeot financiranja)

Plus: Poraba goriva, vozna dinamika, vsakodenvna uporabnost, oprema;

Minus: Upravljanje z zaslonom na dotik, premalo športnih detajlov v notranjosti, umeten zvok motorja;

Komentarjev 2
  • Tupamaros 08:27 03.junij 2016.

    Ni dileme za mene v vsakem primeru GOLF. Izbira med nemško ali francosko tehniko je enostavna. Osebno že 10 let vozim Japonca in imam toliko časa tudi mir z okvarami.

  • blueone 19:52 02.junij 2016.

    Cena je pa kar navita...