Svet
249 ogledov

Pica margerita je samo ena

EU je zaščitila pico margerito. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Picopeki iz Neaplja so dosegli zgodovinsko zmago. Evropska unija je namreč zaščitila najbolj znano italijansko pico margerito.

Neapeljčani so se za zaščito margerite bojevali več let. Od danes naprej bodo tako morale vse picerije po svetu, od New Yorka do Ljubljane, oblikovati seznam sestavin in način priprave, če bodo želele gostom ponuditi pico margerito.

Glavne sestavine omenjene pice so pšenična moka, morska sol, sveži kvas, bel sir mocarela, rdeč paradižnik in zelena sveža bazilika. Pečena pa mora biti v krušni peči.

120 let znamenite pice
Legenda pravi, da so leta 1889 v Neaplju prvič spekli danes najbolj znano pico na svetu. Ob obisku italijanskega kralja Umberta in kraljice Margherite v Neaplju jo je pripravil "oče pice" Raffaele Esposito Brandi.

Kraljevi par je bil nad njenim okusom in videzom navdušen, še posebno kraljica, ki ji je tudi poklonila svoje ime.

Pica (pizza) je verjetno edina italijanska beseda, ki se ne prevaja, saj je njen pomen znan milijonom ljudi po vsem svetu. Neapelj – tam je beseda pica tudi nastala, in sicer iz korena besede 'pezzo', ki pomeni kos – je medtem ostal svetovna prestolnica pice, danes ene najbolj priljubljenih jedi na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.