Zdravje > Življenjski stil
65 ogledov

Pijača zvezdnikov, ki lahko škodi zobem

jennifer aniston Profimedias
Zobozdravniki opozarjajo, da je kombinacija limone s toplo vodo še posebej škodljiva za naše zobovje.

Veliko zvezdnic je priznalo, da zjutraj spijejo toplo vodo z limono. Med njimi so denimo lepotice Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston in Claudia Schiffer. To delajo zato, da bi svoje telo očistile strupov, poleg tega pa napitek pomaga pri hujšanju in pomaga pri prebavi.

Kombinacija limone in tople vode 

Zdravstveni svetovalec z British Dental Association Damien Walmsley opozarja, da številne raziskave dokazujejo, da kisle pijače poškodujejo naše zobe. Pri tem pravi, da je limonin sok v kombinaciji s toplo vodo še posebej škodljiv.

“Limonin sok ima pH med dva in tri in je zato zelo kisel. Temperatura vode pa lahko ta učinek škodljivosti na zobovje še poveča, saj je erozija resnejša pri višjih temperaturah,” pojasnjuje. 

“Limonin sok je lahko dober vir vitamina C, a lahko povzroča tudi poškodbe na zobeh,” opozarja tudi Nigel Carter, ki je izvršni direktor z British Dental Health Foundation. Težava je po njegovih besedah v kislosti pijače, ki ob rednem uživanju privede do mehčanja sklenine. Dodaja, da zobozdravniki vse pogosteje opažajo dentalno erozijo, to pa se dogaja predvsem zaradi kislih gaziranih pijač.

Da bi zmanjšali negativne učinke takšnih pijač, jih pijte s slamico tako, da zaobidete zobe. Pijačo lahko spijete tudi naenkrat in je ne srkate dlje časa, potem pa usta sperite z navadno vodo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.