Slovenija
13 ogledov

Pijan šolarje odpeljal na izlet

Predelani avtobus
1/2
PU Koper
Koprski policisti ujeli pijanega voznika avtobusa, ki je šolarje peljal na izlet. Opozarjajo tudi na tehnično neustreznost marsikaterega avtobusa.

Kot je sporočila Anita Leskovec s koprske policijske uprave, imajo sicer že dolgoletno ustaljeno prakso sodelovanja z osnovnimi šolami. Te jim namreč napovejo vse organizirane prevoze šolskih otrok. Tako je bilo tudi 22. maja, ko so policisti zjutraj pri vozniku avtobusa opravili preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal 0,28 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo ter mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje in izdali plačilni nalog.

Preverjali telefoniranje med vožnjo, ujeli neustrezne avtobuse

Ker so bili koprski policisti tudi od inšpektorata za promet obveščeni, da marsikateri voznik avtobusa med vožnjo telefonira, so izvedli poostren nadzor tega. Koprski policisti so med rednim delom pridobili tudi informacije o cestnoprometnih kršitvah voznikov avtobusov, nekatere celo s sumom tehnične neustreznosti vozil.

Tako so prejšnji ponedeljek zaustavili tri voznike avtobusov, ki so vozili na rednih avtobusnih linijah, in pri vseh treh ugotovili prekrške.

Avtobusi tehnično neustrezni

Vsem trem so odredili izredni tehnični pregled, ki je pokazal številne napake. Med drugim so bili avtobusi:

  • naknadno predelani (vsi so bili podaljšani, dolžina se ni ujemala s potrdilom o skladnosti (homologacijo) in podatki, zapisanimi v prometnem dovoljenju);
  • ugotovljene so bile napake na izpušnem sistemu glede izločanja izpustov ogljikovega dioksida;
  • napake na napravah za zaviranje oziroma delovanje zavor – niso delovale učinkovito;
  • prav tako je bilo neustrezno vzmetenje vozil glede na njihovo predelavo;
  • v avtobusih so bili vgrajeni dodatni sedeži, s čimer se je povečalo število sedežev za prevoz potnikov.

Naprej niso smeli

Policisti so proti vsem trem ukrepali. Avtobusi so bili izločeni iz prometa, voznikom pa je bila prepovedana nadaljnja vožnja, odvzeli so jim registrske tablice in prometna dovoljenja. Prav tako so dobili plačilni nalog. Kot so pojasnili na policiji, je za vsako kršitev določil zakona o motornih vozilih zagrožena globa; za pravno osebo najmanj 4.000 evrov, za odgovorno pa najmanj 400 evrov.

Komentarjev 3
  • Šemefuky 20:53 11.junij 2013.

    Očitno, da je šofer želel priti že pripravljen na žur... nek se stera u 3PM, debil alkolni.

  • Mrcina 15:08 11.junij 2013.

    Vsakodnevno srečujem šoferje avtobusov s telefonom na ušesu, ko vozijo.

  • zic 13:28 11.junij 2013.

    to je zame huuuuud prekršek, ne pa eno usrano plonkanje oz....ena piše namesto druge...to je za obsojat, ta ne bi smel nikoli več biti poklicni šofer....adijo miško, bodo otroke raj drugi vozili.