Šport > Košarka
13 ogledov

"Pikado je pri nas popularnejši kot košarka"

eurobasket 2015 Saša Despot
Nizozemci so že na prvi tekmi skupine C presenetili Gruzijo. "Upam, da bo ta zmaga dvignila zanimanje za košarko na Nizozemskem. Pri nas je še metanje pikada bolj popularen šport," je dejal prvo ime tulipanov Henk Norel.

"Čudovito je, da smo dobili to tekmo. To je bila zelo težka zmaga, zdi se mi, da smo si zmago preprosto bolj želeli. Igrali smo trše, metali smo se za vsako žogo. Čeprav so se vračali v igro, imajo izjemne evroligaške in NBA igralce, smo naredili prvi korak k morda nečemu velikemu. Velik dosežek je bila sicer že uvrstitev na EuroBasket," je po tekmi z Gruzijo, ki so jo tulipani dobili za točko, dejal Henk Norel.

Morda še najbolj prepoznavni član nizozemske reprezentance, kruh si služi v Španiji pri Zaragozi, je pojasnil recept za nepričakovan uspeh: "Dejali smo, da bomo na parketu pustili srce. To bomo počeli na celotnem turnirju. V garderobi se želimo pogledati v ogledalo in reči, da smo se potrudili po najboljših močeh. To nam je tudi prineslo prvi uspeh. Naredili smo veliko napak, morda vse skupaj ni izgledalo zelo gladko, a ta zmaga je za nas zelo pomembna. Upam, da bo košarka na Nizozemskem dobila nekak zamah. Upam, da bo v prihodnosti udeležba Nizozemske na EP nekaj povsem normalnega in da na to ne bomo spet čakali 26 let."

In kakšno je trenutno stanje košarke na Nizozemskem? "Če hodim po ulici, me nihče ne prepozna. Sem popolno normalna oseba, tako kot vi ... no, mogoče ste vi znani v svoji državi, res ne bi vedel (smeh). Košarka je pri nas zelo majhna, imamo le osem klubov v državnem prvenstvu, raven igre ni visoka. To je res škoda, saj imamo v povprečju najvišje prebivalce na svetu. Eden izmed naših ciljev je dvig košarke na Nizozemskem in ta zmaga je bila korak v pravo smer."

"Če želite vedeti, je na Nizozemskem celo pikado bolj popularen šport od košarke. Seveda se nikakor ne moremo primerjati s hitrostnim drsanjem, hokejem na travi in seveda nogometom. Nogometni reprezentanci trenutno ne gre po načrtih, če bi na svojo stran pridobili vsaj 10 odstotkov njihovih navijačev, bi bili zelo veseli," je še dejal Norel.

Na Nizozemskem je še vedno tako, da ob omembi košarke vsi pomislijo na nekdanjega košarkarja v ligi NBA Rika Smitsa. "Res je tako. Rik Smits je bil All-Star igralec, vsi poznajo njegovo ime. Je najboljši nizozemski košarkar vseh časov. Je velika inspiracija za vse nas. Poskušam igrati podobno kot on," je za konec še povedal do ušes nasmejani Nizozemec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.