Ambient
166 ogledov

Pikaplant: sistem avtomatskega zalivanja rastlin

Pikaplant Žurnal24 main
Amsterdamsko oblikovalsko podjetje Pikaplant je oblikovalo kolekcijo izdelkov, ki skrbijo za zalivanje vaših rastlin namesto vas in tako omogočajo vzgajanje notranjih lončnic prav vsakomur – tudi, če v tem drugače niste uspešni.

Trije produkti, ki trenutno sestavljajo kolekcijo vključujejo sistem polic, poimenovanih One, pladenj z zalivalnim sistemom, poimenovanem Tableau in biotop za obnavljanje vode, poimenovanem Jar.

 

Pikaplant One je oblikovan tako, da rastline zaliva na treh ločenih policah. Vodo črpa iz prozornega rezervoarja na vrhu omare in rože zalije, ko je to potrebno.

Sistem nadzira vlažne in suhe cikle. »Ta analogni sistem uporablja senzor vlažnosti – ko polica vsebuje določeno količino vode, se tok vode avtomatično zapre,« pravi za Dezeen oblikovalec Daneil Sutjahjo, ki je z Joostom van Udenom soustanovitelj podjetja Pikaplant.

»Ko pa so rastline popile vso vodo in je polica suha že nekaj dni, se pretok vode zopet odpre,« doda.

 

Pikaplant Jar nas spominja na terarij, saj je rastlina zaprta v neprodušni posodi, v kateri je dovolj hranljivih snovi za njeno preživetje.

Za tak sistem so primerne zgolj izbrane rastline – znane po svoji izjemni prilagodljivosti in trdoživosti –, ki ustvarjajo in ponovno uporabijo lastno zalogo vode znotraj svojega biotopa. Nikoli jih ni potrebno zalivati, tako pa zdržijo tudi do enega leta.

 

Tableau pa je tretja in najnovejša izmed inovacij podjetja. Majhen, s filcem polnjen pladenj med rastline razdeli okoli pol litra vode iz majhnega rezervoarja, ko je to potrebno.

»Ventil se zapre, ko dvignete rezervoar in se odpre, ko ga položite nazaj na nastavek,« pravi Sutjahjo. »Morate biti zgolj pozorni na to, da je v rezervoarju vedno dovolj vode in ko bo to potrebno, bodo vaše rože avtomatično zalite.«

V sistem Tableau lahko posadimo zelišča, cvetlice ali pa zelenjavo, sistem pa lahko vzdržuje do štiri rastline hkrati.

Vir in fotografije: Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.