Oglaševanje
45 ogledov

Pikin festival: med 22. in 28. septembrom ob Velenjskem jezeru

pikin festival Žurnal24 main
“Vsi se lahko učimo od Pike, vsak dan sproti in z velikim nasmehom na obrazu, kajti tudi skrbi, če pogledamo nanje iz prave perspektive, so minljive in včasih zelo majhne. In iz lastnih izkušenj vem, da včasih obstajajo le v naši glavi,“ je Pikin festival komentirala Petra Majdič, častna pokroviteljica 24. Pikinega festivala, ki se bo med 22. in 28. septembrom odvijal v Velenju.

Vsak dan v Pikinem svetu

Simpatične hišice s pošto, banko, pekarno, čevljarno in mlekarno ter mestne četrti, vse to in še več boste našli v Pikinem mestu na Pikinem festivalu, ki se odvija na številnih prizoriščih v Velenju. Osrednje festivalsko dogajanje Pikinega festivala bo na čudovitem prireditvenem prostoru TRC Jezero ob Velenjskem jezeru (Cesta Simona Blatnika). Ob prihodu v Velenje vas bodo do Pikinega mesta ob jezeru pripeljali usmerjevalni rumeni Pikini gumbi.

S Piko boste lahko v mestu raziskovali, odkrivali, barantali, okušali in spoznavali bogastvo mestnega vrveža in zanimivosti umetniških četrti. V mestu bo tudi Pleničkarnica za najmlajše s previjalnico in lastnim varovanim parkiriščem. Pika vas bo letos popeljala tudi na vse celine okoli sveta, od blizu si boste lahko ogledali tudi Šaleško in Savinjsko regijo z njenimi običaji. Bogastvo športnega sveta in zdravega duha se bo bohotilo v obliki raznovrstnih poligonov, predavanj, predstavitev klubov in pogovorov s športnimi zvezdami, ne pozabite pa obiskati pisanega Pikinega sejma, pojesti Pikine čalapinke in tudi tokrat ušpičiti kaj nepozabnega!

Pikin pisani svet ustvarjalnih delavnic

Pikine ustvarjalne delavnice so osrednji del Pikinega festivala. V svet ustvarjanja, igre in zabave boste lahko vstopili v Pikini mestni hiši, Hiši ustvarjalnosti in igre, Hiši idej in zabave ter na zunanjih prizoriščih. Pikine delavnice so pripravljene tako, da otrok v kratkem času pod vodstvom Pike Nogavičke ustvari izdelek, ki ga lahko odnese domov. Letos bo na prizorišču TRC Jezero pripravljenih več kot sto Pikinih ustvarjalnih delavnic na letošnjo temo festivala Zdrav duh v zdravem telesu – po Pikino!

Umetniške četrti, ulična presenečenja in  vožnja z ladjo

V Pikinem mestu bodo postavljene tudi številne mestne četrti. Tako se boste lahko pobliže spoznali z najrazličnejšimi tipi lutk, od prstnih do ročnih, ter spoznali javajke, marionete in manekene v Lutkovni četrti v Hiši lutk, v Likovni četrti bo tudi letos pisano in barvito, metanje na koš in iskanje skritih besed, izdelava miniaturne knjige, Grimmov pravljični labirint, zabavne miselne igre in kvizi, iskanje rim, rebusi in premetanke se bodo odvijale v Knjižni četrti, v muzejski četrti boste lahko sodelovali v zanimivih delavnicah, spoznavali stare igre, zadnji dan festivala pa na travniku obudili stare pastirske igre. Ker Pika zelo rada pleše, bo v plesni četrti poskrbljeno za bogat plesni repertoar, glasbena četrt pa bo posvečena preizkušanju in izdelovanju inštrumentov, raziskovanju zvokov in spoznavanju sveta glasbe v spremstvu Mozarta in Pike. Poskrbljeno bo tudi za filmofile, saj bo Pika na prostem postavila filmski studio, v katerem boste spoznali osnovna filmska izrazna sredstva in se pred ali za kamero preizkusili kot igralci, maskerji, režiserji, kostumografi in snemalci. Ob filmski četrti boste našli tudi pravi fotografski studio s temnico in se spoznali s procesom nastanka fotografije. Poleg naštetega se boste lahko sprehodili tudi skozi mozaik doživetij, glasbeni gozdiček in zeliščni vrt ob Vili Čira-Čara, manjkalo pa ne bo niti uličnih presenečenj, živih lutk, Indijancev in tabornikov, policistov, gasilcev in celo vojske. V Pikini kuhinji boste lahko pokusili jedi z vseh koncev sveta in se s polnim trebuhom popeljali z ladjo po Velenjskem jezeru, ki jo bo vodil Pikin kapitan.  

Pikin športni svet

Na osrednjem travniku Pikinega mesta bodo za obiskovalce pripravljeni gibalni izzivi v obliki različnih poligonov in športnih delavnic. Vsi, ki ga boste obiskali, si boste zaslužili pravo zeleno medaljo. Vsak dan v tednu bo predstavitev različnih športnih klubov, na obisk pa prihajajo tudi vrhunski športniki in Pika pravi, da jih boste lahko vprašali čisto vse, z nekaterimi od njih pa tudi tekmovali.

Vila Čira-Čara

Čisto po tiho boste na Pikinem festivalu lahko vstopili v Pikin dom in preverili, ali v njem Pika še spi in skriva svoj zaklad. Pred vilo vas bodo pričakali njeni gusarji, ki vas bodo naučili raznovrstnih vragolij. Vadili boste lahko obračanje palačink, hojo s krtačami za čiščenje, plezanje po steni, če ste pogumni, pa boste lahko vstopili tudi v Pikino džunglo.

Pika potuje

Pika potuje je nov, mednarodni sklop Pikinega festivala, ki ga organizatorji festivala prirejajo v sodelovanju z domačimi in tujimi umetniki ter prostovoljci. Spoznavno-ustvarjalni poligon bo obiskovalce Pikinega sveta popeljal skozi različne celine in spoznavanje naravnih ter kulturnih znamenitosti, značilnih predmetov, zgodb in pravljic z različnih koncev sveta.

Novo sonce – Pika pomaga

Pika je sladkosnedna in prav tako kot ona so sladkosnedni vsi otroci. Zelo pa se razžalosti, kadar vidi otožen obraz in oči, polne poželenja. Takrat je odločena prekucniti svet na glavo in postaviti stvari v red. Ji bomo pomagali? Seveda! Vse več je otrok, ki se zaradi težkih življenjskih razmer na morejo posladkati. Zato Pika poziva vse, da sodelujete v njeni dobrodelni akciji Darujte sladkarije za prijatelje! V stiski majhno dobro delo prekosi velike besede. Sodelujete tako, da na festivalu v Beli dvorani oziroma Pikini mestni hiši oddate sladke dobrote. Zbrane sladkarije bodo predali lokalni organizaciji Rdečega križa, ki bo z njimi dopolnila družinske prehrambne pakete.

Pikin fotografski natečaj

Tema letošnjega Pikinega fotografskega natečaja je Zdrav duh v zdravem telesu – po Pikino! Vabljeni k sodelovanju, tekmovanju in nagrajevanju. Fotografirate lahko vse, za kar ste trdno prepričani, da krepi naše telo in duha. Na natečaju, ki je odprt do 20. septembra, lahko sodelujejo otroci iz vrtcev ter učenci in učenke osnovnih šol ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Več informacij o natečaju poiščite na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si, fotografije pa pošljite na e-naslov: pika@velenje.si. Avtorji najboljših fotografij bodo nagrajeni, zmagovalec pa bo prejel najvišje festivalsko priznanje – zlato piko.

Informacije o festivalu

Vstop na prizorišče Pikinega festivala je prost, podrobnejše informacije o dogodkih pa najdete na spletni strani www.pikinfestival.si.  Delovni čas Pikinega festivala na TRC Jezero je med tednom od 9. do 19. ure ter v soboto in nedeljo od 10. do 19. ure. Ves čas trajanja festivala pa lahko spremljate tudi Pikin radio na 96,3 MHz.