Šport > Nogomet
76 ogledov

Piksi Stojković: "Modrić ob Xaviju in Iniesti"

Dragan Stojković Makedonija ZR Jugoslavija Skopje kvalifikacije EPA
Legendarni srbski nogometaš Dragan Stojković - Piksi se je pred velikim dvobojem Hrvaške in Srbije oglasil z Japonske, kjer po končani igralski karieri že več let deluje kot trener. Nekdanji član Crvene zvezde in Marseilla, ki je bil kapetan takratne ZR Jugoslavije na zadnji visokonapetostni tekmi v Maksimirju pred 14 leti, je še posebej pohvalil Luko Modrića.

"Tista tekma (leta 1999, op. a.) je bil naš prvi medsebojni dvoboj po razpadu Jugoslavije, zato je bil cel ambient okoli tekme strahovito vroč. Bolj je bilo seveda vroče tisto, kar je obkrožalo nas igralce, kot tisto, kar je bilo v nas samih. Ampak seveda te vse ponese, zato emocije igrajo pomembno vlogo. Jaz imam tisti dvoboj seveda v lepem spominu, ker smo po zaslugi tistega remija uspeli priti do Eura," je za hrvaške Sportske novosti povedal Dragan Stojković.

Nekdanji član Crvene zvezde, ki je že pred vojno zapustil Jugoslavijo in odšel v Marseille, je že dalj časa legenda na Japonskem, kjer je že pet let trener Nagoje Grampus, v enem od intervjujev pa si ga je kot naslednika pri Arsenalu zaželel celo sam Arsene Wenger.

Stojković je bil kapetan takratne ZR Jugoslavije, ki je leta 1999 skupaj s trenutnim selektorjem Srbije Sinišo Mihajlovićem s Hrvaško dvakrat remizirala v kvalifikacijah za nastop na Euru 2000 (0:0 v Beogradu, 2:2 v Zagrebu), prav točka z Maksimirja pa jim je takrat prinesla direktno uvrstitev na turnir v Belgiji in na Nizozemskem, kjer so "plavi" nato remizirali tudi s Slovenijo (3:3).

Ključno vlogo bo imel navdih

"Gre za tekmo v posebnem okvirju, ker smo vseeno rivali in od tega ne moremo pobegniti," je nadaljeval Stojković. "Še posebej zato, ker gre za zelo pomembno tekmo, ne le zaradi rivalstva, ampak tudi točk. Vseeno sem prepričan, da bo ta dvoboj minil v 'fair playu', ne glede na to, da mediji močno potencirajo napetost. Ampak gre za šport, o prelepi igri, ki se ji reče nogomet, ne pa za konflikt."

Stojković je še dodal, da je Hrvaška v "veliki prednosti", saj ima pred Srbijo veliko točkovno prednost, poleg tega pa tudi odlično ekipo, v katero je "vtkan velik talent". Dodal je še, da so tudi leta 1999 Hrvati imeli izjemno ekipo z Alenom Bokšićem in Davorjem Šukerjem, a so bili takrat boljši on in njegovi soigralci.

"Ključno vlogo bo imel navdih. Bilo bo peklensko," je še dodal Stojković in še posebej pohvalil vezista Luko Modrića. Hrvaškega člana Real Madrida je tudi sam nekdaj izvrstni vezist postavil ob bok Barceloninima asoma Xaviju Hernándezu in Andrésu Iniesti.

Igral je tako, kot bi igral on

"Imate zares sijajno reprezentanco, tako da bi lahko secirali enega za drugim, ampak eden je pred vsemi. Njegovo ime je Luka Modrić. Po mojem mnenju je on eden najboljših vezistov na svetu, ob Xaviju in Iniesti ga vidim kot najbolj inteligentnega igralca na svetu! No, ampak jaz zanj nisem slišal 'danes', temveč 'predvčerajšnjim'," je povedal Stojković.

"Spomnim se ga še iz Dinama. Sedel sem na neki tekmi v Maksimirju in videl malega svetlolasega fanta, ki je igral ravno tako, kot bi igral jaz. Ideje, ki jih je takrat kazal na zelenici, so bile fascinantne. Nisem se zmotil v oceni, ampak to niti ni bilo težko. On je, brez vsakršnega dvoma, igralec za Real! Tisti, ki misli drugače, je ali ljubosumen ali pa ne ve preveč o nogometu,"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.