Šport
67 ogledov

Pinotu šesta etapa, Froome ostal prvi

thibaut pinot EPA
Thibaut Pinot (FDJ) je zmagovalec šeste etape dirke Criterium du Dauphine. V ciljnem sprintu je za sekundo ugnal rojaka Romaina Bardeta (Ag2r-La Mondiale). Tretji je bil Daniel Martin (Etixx - Quick-Step), a že z več kot minuto zaostanka.

Na zaključnem vzponu 141 km dolge preizkušnje do La Rochetta do Meribela sta imela največ moči Francoza, ki sta nato v medsebojnem obračunu v zadnjih metrih še odločila o prestižni zmagi. Vodilni v skupnem seštevku Chris Froome (Sky) je bil četrti z minuto in sedmimi sekundami zaostanka, a je brez težav ubranil položaj vodilnega.

Skupno ima zdaj 21 sekund prednosti pred Richiejem Portom, tretji je z enakim zaostankom današnji drugouvrščeni Bardet. Froome je tako zelo blizu tretjemu končnemu uspehu na dirki Criterium du Dauphine po letih 2013 in 2015. Alberto Contador je danes še bolj zaostal, bil je šesti in je zdaj skupno 35 sekund za Britancem.

Froome je po zaslugi dobrega dela svoje ekipe ob konca etape zmanjšal razliko do ubežnikov, ki je pred tem znašala že tri minute, ter etapo taktično uspešno končal z mislijo na skupno uvrstitev, potem ko je v zadnjih kilometrih še nekoliko potolkel najresnejše tekmece v skupnem seštevku in dobil nekaj dodatnih sekund prednosti.

Boj za etapno prvo mesto pa je prepustil francoskima tekmecema. Bardet sicer ni povsem brez možnosti niti za skupni uspeh, saj bo v nedeljo etapa podobna današnji, s še enim zahtevnim vzponom, nadoknaditi pa mora 21 sekund. Danes je bil blizu zmagi, brez nje je ostal ob koncu, potem ko je imel tik pred ciljem Pinot po naporni vožnji v klanec za odtenek več moči od rojaka. "Če bi mi pred startom dejali, da bom zmagal, ne bi verjel. A imel sem dober občutek, tako kot v prejšnjih etapah, ki me ni prevaral," je po prvi etapni zmagi na tej dirki dejal Pinot.

Edini preostali slovenski udeleženec dirke Luka Pibernik (Lampre-Merida) je danes prišel do 81. mesta, skupno pa je dve mesti slabši.

V nedeljo se bo dirka končala s sedmo etapo in 151 kilometri od Le-Pont-de-Claixa do Superdevoluyja, na kateri kolesarje čaka še ena naporna gorska preizkušnja z vzponom na prelaz du Noyer 12 kilometrov pred koncem.

Dirka Criterium du Dauphine, 6. etapa, izidi:

1. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 4:24:16
2. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) + 0:00
3. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 1:04
4. Christopher Froome (VBr/Sky) 1:07
5. Louis Meintjes (JAR/Lampre-Merida) 1:15
6. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) 1:15
7. Diego Rosa (Ita/Astana) 1:17
8. Adam Yates (VBr/Orica-GreenEdge) 1:17
9. Julian Alaphilippe (Fra/Etixx-Quick-Step) 1:21
10. Richie Porte (Avs/BMC) 1:21
...
81. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 27:57

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 25:50:22
2. Richie Porte (Avs/BMC) + 0:21
3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 0:21
4. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 0:30
5. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) 0:35
6. Julian Alaphilippe (Fra/Etixx-Quick-Step) 0:56
7. Adam Yates (VBr/Orica-GreenEdge) 1:02
8. Diego Rosa (Ita/Astana) 1:18
9. Louis Meintjes (JAR/Lampre-Merida) 1:35
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 2:12
...
83. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 46:59

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.