Svet > Hrvaška
474 ogledov

Pionir hrvaškega nudizma sam angleški kralj

Plaža Kandarola y
Nudizem na Hrvaškem ima dolgo tradicijo, predsodki pa še vedno obstajajo.

Še sto let nazaj so bile morske plaže v glavnem prazne. Redki so bili tisti, ki so se sončili in kopali. Vzrok za to je bil seveda tudi ekonomske narave, saj ljudje s celine enostavno niso imeli denarja, da bi se poleti odpravili na morje. Drugi vzrok je bil strah do vode, takrat je pač prevladalo prepričanje, da je kopanje nevarno.

kopalci v 19. stoletju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Do polovice 19. stoletja so se kopali le iz zdravstvenih razlogov, v kopalkah, ki so zakrivale celotno telo.

Za vstop v vodo so priviligirancem pomagali posebni pomočniki - namakači.

Da morje vendarle ni nevarno, so naši predniki dojeli šele koncem 19. stoletja in pripadniki srednjega višjega sloja so začeli množično odhajati na plaže.

Hrvaška prva evropska naturistična destinacija

Ste vedeli, da se Hrvaška ponaša z nazivom ene najbolj prijaznih in najstrejših nudističnih in naturističnih destinacij na svetu? Pionir je otok Rab oziroma tamkajšnja, še danes zalo znana plaža Kandarola, ki je tako ena najstarejših nudističnih plaž na svetu.

Kralj Edward VIII | Avtor: Youtube Youtube

Zgodba sega v avgust 1936, takrat je eksentrični angleški kraj Edvard VIII pripotoval na Rab. Seveda sta se z izvoljenko Wallis Simpson želela okopati v morju, na presenečenje in verjetno tudi vsesplošno zgražanje domačinov, brez kopalk.

Mestne oblasti so visokemu gostu seveda izpolnile željo, ga napotile na plažo Kandarola, ki se je še danes drži naziv Angleška plaža.

Sicer je otok Rab s svojimi prečudovitimi plažami pravi raj za ljudi, ki se radi kopajo in sončijo brez kopalk. Na ameriškem CNN-u so ga lani označili kot najboljši otok za nudiste.

Poleg Kandarole so na Rabu namreč priljubljene še tri nudistične plaže, ki se nahajajo v Loparju: Stolac, Ciganka in Sahara - slednja velja za eno najlepših plaž otoka.

FKK? Zakrijemo oči in brž drugam

Kljub dolgi nudistični tradiciji velja v teh koncih še vedno dokaj velik predsodek o nudizmu oziroma naturizmu in to tudi med mladimi; da promovira seks, svinganje in orgije, da so nudisti predvsem starejši ljudje, ki so prešli v drugo puberteto.

Plaža Kandarola | Avtor: Youtube Youtube
Resnica je daleč od tega, nam je zaupala nudistka Maja L. iz Ljubljane. Pred 12 leti se je z družino odpravila v kamp Straško na otoku Pagu: "Pred odhodom smo rezervirali parcelo z željo, da smo bliže morju. Ko smo prišli tja, smo bili zelo razočarani, stisnili so nas na majhno mesto, med prikolice, naokrog pa se je kar trlo ljudi. Tudi zaradi majhnega otroka sva se z možem odločila, da tam ne moreva ostati, se razgledala naokrog in naletela na FKK. Zakaj pa ne, sva si rekla. Kamp je bil miren, parcela ob morju in bilo je čudovito," je dejala Maja, ki od takrat ne zahaja več med "tekstilce":

"Ob desetih zvečer je mir, ljudje so prijazni, ni mladine, ki bi ponoči prihajala iz diskotek, stranišča so čistejša," je še dejala Maja in priznala, da je prvič nekoliko sramežljivo odvrgla oblačila. Ker ni bila deležna prav nobene pozornosti, se je takoj osvobodila in tako je še danes, je dodala. 

Nudizem in naturizem

Medtem ko prvi pomeni kopanje in sončenje brez kopalk, je naturizem življenska filozofija, definicija namreč pravi, da je naturizem: "Življenjski slog v sožitju z naravo, ki se izraža skozi socialno goloto. Spekter ljudi, ki živijo ta slog, sega od ljudi ki občasno uživajo v goloti na dopustu do družbeno aktivnih posameznikov, ki se zavzemajo za večjo svobodo in prožnejši odnos družbe do golote. Cilji gibanja so zdravo življenje v sožitju z naravo in drugimi ljudmi in osvobajanje predsodkov, saj socialna golota briše meje med družbenimi sloji."

Kampi namenjeni naturistom se običajno ponašajo z največ zvezdicami, njihove plaže najpogosteje krasi modra zastava, kot simbol čistega morja in plaže, nenazadnje so naturisti običajno bolje okoljsko osvešečni in nenazadnje tudi nekoliko bolje situirani turisti, kampisti. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • sreca 10:30 24.maj 2016.

    pisava, ali sodiš po sebi?

  • pisava 02:57 07.maj 2016.

    Največ je eksebicionistov, svingerjev in podobnih psihopatov.

  • Avatar mike1968
    mike1968 20:19 06.maj 2016.

    NUDIZEM je super :)\s\shttp://www.publishwall.si/Mike.1968./post/132898/nudizem-je-fajn