Slovenija
204 ogledov

Pipistrel bo z Uberjem delal električno plovilo

alpha trainer letalo Pipistrel pipistrel.si
Pipistrel in Uber sta v Dallasu podpisala pogodbo o sodelovanju na področju izdelave električnih VTOL letal.

Na dogodku Uber Elevate Summit v Dallasu sta podjetji Pipistrel in Uber podpisali partnersko pogodbo za obsežen razvoj električnih plovil VTOL (zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem). Uber s tem želi zagotoviti varen in zanesljiv prevoz vsem svojim strankam, ne glede na to, kje so. 

"Ponosen in navdušen sem, da je Uber prepoznal naše znanje, izkušnje in vodilni položaj na področju električnega letalstva. To partnerstvo označuje začetek zanimive poti proti popolnoma novim načinom potovanja, ki uporabnikom ne bodo prihranili samo časa, temveč bodo predvsem prijaznejši do okolja," je dejal Ivo Boscarol, generalni direktor Skupine Pipistrel. 

"Pri Uberju smo navdušeni, da lahko delamo skupaj s Pipistrelom in da bomo začeli z razvijanjem VTOL plovil za Uber Elevate. Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki dandanes serijsko izdeluje in prodala električna letala. Z novo tovarno, ki bo povečala njihove proizvodne zmogljivosti, so pomemben partner, ki bo omogočil, da Uberjeva mreža VTOL plovil postane realnost," pa je podpis pogodbe komentiral Mark Moore, direktor letalskega inženiringa Uber. 

Takšne načrte imajo

Uber načrtuje v številnih velemestih vzpostaviti stalno delujoča omrežja električnih VTOl plovil za osebni transport in dostavo. Prva demonstracijska plovila naj bi poletela do leta 2020. Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL.

Uber bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje VTOL plovil znotraj mreže "Elevate Network" ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • allstarr111 13:45 26.april 2017.

    ves ta čas si živel v zmoti, zračna, rečna, flota, plovila, preveri slovar.

  • pesnik51 08:51 26.april 2017.

    Do danes sem živel v prepričanju, da se pluje po morju, po zraku pa leti ..