Avto
47 ogledov

Pipistrel prodal za četrtino več letal

Matevž lenarčič Saša Despot
Ajdovski Pipistrel proda vse več ultralahkih letal. Prihodki so lani zrasli za 14 odstotkov glede na leto prej, v prvih šestih mesecih letos pa so glede na enako obdobje lani višji za 27 odstotkov. Prvič doslej pa se je tudi zgodilo, da so prodali več letal z električnim kot z bencinskim motorjem.

Razvojno usmerjenost v proizvodnjo električnih letal so v Pipistrelu želeli pokazati tudi z rekordnim prvim preletom električnega letala čez Rokavski preliv. Imeli so že dovoljenja za prelet, a so zadnji dan prejeli sporočilo nemškega Siemensa, da prepoveduje prelet z njihovim motorjem. Dovoljenje je namreč Siemens dal Airbusu, ki bo prelet opravil v četrtek.

Grenak priokus ob tem dogodku bodo Pipistrelu olajšali podatki o dobičku podjetja. Ta je bil lani za 15 odstotkov višji kot leta 2013 in je znašal 1,2 milijona evrov. "Dobička si s hčerko nikoli nisva delila, dobiva enak delež kot vsi zaposleni tedaj, ko del dobička razdelimo," je ob tem poudaril solastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

Letala gredo za med

Tudi letos je prodaja letal dobra, za dobro četrtino višja kot v enakem lanskem obdobju, saj so prodali več nekoliko dražjih letal. "Ne verjamem sicer, da se bo ta trend tako nadaljeval, vendar se bo nadaljeval," meni Boscarol.

Pipistrel tudi letos uresničuje številne velike projekte, med drugim gradnjo nove proizvodne hale v Gorici. "Prve serijske panthere bodo dobavljene že letos, sestavili pa jih bomo še v Ajdovščini," je napovedal Boscarol.

Pipistrel je od evropske letalske agencije pridobil certifikat, ki družbi omogoča, da lahko sama načrtuje letala. V prototipni pisarni in razvoju zaposlujejo kar 35 razvojnih inženirjev, kar je za 90-članski kolektiv velik, a neizogiben strošek, "če hočemo biti konkurenčni tudi v naslednjih letih, se prijavljati na vse nove razpise in iskati nove rešitve v letalstvu".

Pridobljeni certifikat pomeni, da lahko sami opravijo tudi večino testov, kar bistveno zniža stroške pri certificiranju novih izdelkov, tudi panthere. Že avgusta pa bo kot prvo tako certificirano Pipistrelovo dvosedežno letalo, ki ga bodo lahko uporabljali tudi za komercialne namene, ker ne bo več ultralahko letalo.

Obenem pa iščejo tudi vedno nove trge. Zato so dobrodošle tudi promocije, kakršno predstavlja sodelovanje v oglasnem spotu za Volkswagnov novi avtomobil na azijskem tržišču. Tekmo Panthere z avtomobilom si bo ogledala predvidoma milijarda ljudi na Kitajskem, Hongkongu in Tajvanu.

Komentarjev 1
  • zdravko05 16:14 12.julij 2015.

    Hvale vredno da, v Sloveniji obstajajo še pošteni ljudje!