Slovenija
53 ogledov

Pirati ne škodujejo prodaji

pirate bay The Pirate Bay
Piratstvo v EU. Raziskava Evropske komisije je pokazala, da spletno piratstvo ne škoduje prodaji digitalne glasbe.

EU. Nova raziskava centra Joint Research, ki spada pod Evropsko komisijo, je ugotovila, da spletno piratstvo ne škodi prodaji digitalne glasbe. Raziskava je vključevala navade 16 tisoč Evropejcev in ugotovila, da tisti, ki glasbo s spleta prenašajo nezakonito, hkrati obiskujejo zakonite spletne glasbene prodajalne. Sklep raziskovalcev je, da glasbena industrija na piratstvo ne bi smela gledati kot na rastoč problem – še več, ugotovili so, da ima piratstvo na prodajo glasbe pravzaprav pozitiven učinek.

Brez piratov ob dobiček

Rezultati Inštituta za prospektivne, tehnološke študije so objavljeni v referatu Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data. Med drugim ugotavljajo, da če večina glasbe, ki jo uporabniki s spleta prenašajo nezakonito, ne bi bila na voljo prek nezakonitih spletnih strani za prenašanje datotek, sploh ne bi bila prenesena na katerikoli način, vključno z zakonitim. Pozitiven učinek na prodajo pa ima tudi možnost brezplačnega poslušanja na spletu (streaming), še ugotavljajo v raziskavi. Ocenjujejo, da bi bile spletne strani, ki digitalno glasbo ponujajo zakonito, brez piratskih ob dvoodstotni dobiček.

Pretirano zaskrbljeni

Raziskava je še pokazala, da več ko je možnosti brezplačnega poslušanja, večja je verjetnost, da bo poslušalec dejansko obiskal spletno glasbeno trgovino – takšnih naj bi bilo po njihovih izračunih sedem odstotkov. A čeprav so rezultati jasni, se raziskovalci od kakršnihkoli specifičnih priporočil distancirajo, opominjajo pa, da glasbena industrija glede piratstva ne bi smela biti tako zaskrbljena, kot je, saj “ima brezplačno poslušanje prek spleta za imetnike avtorskih pravic pozitiven učinek”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.