Slovenija
83 ogledov

Pirati v Sloveniji z vse manj vetra

Piratstvo Shutterstock
Slovenski trgovci računalniške opreme ponujajo vse manj piratskih programov, vseeno pa Slovenci še vedno množično posegajo po nelegalni programski opremi.

Analiza organizacije BSA kaže, da so se trgovci lani v primerjavi z letom prej precej "poboljšali". Med kampanjo skrivnih nakupov je namreč organizacija ugotovila, da je med 195 trgovci, ki jih je obiskala pod krinko, 91 odstotkov takšnih, ki so ponujali licenčno programsko opremo, predlani pa je bilo takih le 83 odstotkov.

Namestitev programske opreme brez licence je kupcem lani svetovalo le okoli pet odstotkov podjetij, predlani pa je bilo takih 11 odstotkov. Ti so kupcem svetovali, naj si piratsko programsko opremo priskrbijo sami. Pri skoraj štirih odstotkih obiskanih podjetij pa so bili trgovci ob prodaji računalnika pripravljeni priskrbeti tudi piratsko programsko opremo samo, kar je sicer za dve odstotni točki manj kot predlani. Namestitev na kupljeni računalnik so ponudili bodisi za plačilo bodisi kot brezplačno storitev ob nakupu.

Nedavno je BSA sklenil najvišjo sodno poravnavo glede kršitve avtorskih pravic doslej. Podjetje Menart iz Slovenskih Konjic je pristalo na plačilo 30.000 evrov.

 

 

Komentarjev 1
  • Trovlak 23:19 06.januar 2014.

    Mar se temu čudite??? Saj kupim program, ki ga dnevno uporabljam in stane med 10 in 30 dolarji ter je možen nakup enostavno in hitro prek spleta. Da bi pa tako kot pretežni del prebivalstva, ob 500-600 evrskem dohodku plačevali ...prikaži več še dvakrat toliko in več za vso legalno programsko opremo??? Ma ste normalni? Lahko si Nemec ali Šved oziroma Švicar privošči legalno programsko opremo, ko ima 2000 evrov mesečnega prihodka, programje pa pri njih začuda stane MANJ kot tukaj. Zbudite se! Večja kriza je in višje bodo cene - manj bo zapravljanja in kriza se bo poglabljala. To je matematika 1x1, jasna vsakemu osnovnošolcu.