Vizita za živali > Novice
120 ogledov

Piratske orke napadajo ribiške ladje

Orke
V vodah ožine Bering v Tihem oceanu poteka naporna bitka z dolgim zalezovanjem …

Biolog z NOAA John Moran poroča o nenavadnem vedenju ork, ki znova kaže na njihovo izjemno sposobnost razmišljanja. Naučile so se, kako dobiti hrano brez večjega napora, takšnega “piratskega” vedenja pa učijo tudi svojih mladičev. 

Ork ne zanimajo vse ladje. Po oceni biloga so se naučile prepoznati ladje s parangalom, s katerimi ribiči lovijo ribe halibut in anoplopoma fimbria. Na ta način si namreč zagotovijo dovolj velike količine hrane. Parangal je namreč ribiška priprava, sestavljena iz osnovne vrvice in tanjših vrvic s trnki, na katere se ujamejo ribe. En dan ribolova s takšno ladjo lahko zagotovi od devet do trinajst ton rib, kar je za orke posebej privlačno.

Ribič je izgubil bitko

Moran opisuje tudi izkušnjo ribiča, ki je kar dva dni bežal pred orkami. Po njegovem opisu, je njegovo ladjo zasledovalo okoli petdeset ork, za beg pa je porabil več kot 15 tisoč litrov goriva. Na koncu so zmagale orke in pojedle za 5.400 kilogramov rib. 

Komentarjev 1
  • Snežinko 19:55 27.junij 2017.

    Zdaj so pa orke pirati in razbojniki.... narava samo jemlje, kar je njeno. Orke pojedo toliko, da so site. Človek nima mere in uničuje preko trupel. Devet do TRINAJST ton rib dnevno zagotovo NI NORMALNO in pelje v izumrtje morja.