Slovenija
44 ogledov

Pirc Musarjeva nad preiskave UVK

damjan matičič Delo
Pro plus. Le zavlačevanje ali res neustavnost.

Urad informacijske pooblaščenke (IP) bo na ustavnem sodišču preverjal, ali lahko urad za varstvo konkurence (UVK) brez odredbe sodišča nenapovedano pride v podjetje in zahteva poslovno dokumentacijo, predvsem službeno elektronsko pošto, ali pa je zakon, ki to dopušča, v nasprotju z ustavo.

"Predatorske prakse"

Lani poleti je taka preiskava doletela Pro plus. Razlog naj bi bila zloraba prevladujočega položaja. Pro plus je za obisk varuha konkurence okrivil "neutemeljeno prijavo konkurenčnih televizij TV3 in javne televizije".

Urad pa je na sedežu podjetja ob spremstvu policije tri dni iskal dokaze o "predatorskih praksah", to je enormnih popustih, ki naj bi jih komercialna televizija dajala za oglasni prostor.

Pro plus je dokumentacijo skupaj s službenimi elektronskimi sporočili določenih zaposlenih UVK izročil s soglasjem, nato pa zaradi "pregledovanja, kopiranja, razkrivanja, posredovanja in uporabe izpisov prejete in poslane elektronske pošte" UVK prijavil uradu IP, ki ga vodi Nataša Pirc Musar (dolgoletna zaposlena na Pro plusu).

Urad IP je uvedel inšpekcijski nadzor, a se je včeraj odločil, da bo, preden pove, ali je UKV storil kaj narobe, preveril, ali je tak poseg UVK v komunikacijsko zasebnost sploh ustaven. Ali gre le za zavlačevalni manever urada IP in morebitno čudežno rešilno bilko Pro plusa (če bi mu UVK dokazal dampinške cene, mu namreč grozi milijonska globa), direktor UVK Damjan Matičič ni želel komentirati.

Je pa pojasnil, da bi bil urad brez instituta preiskave, ki ga poznajo vse države Evropske unije in Evropska komisija, močno hendikepiran pri dokazovanju kartelov, zlorab prevladujočega položaja in nepriglasitev prevzemov.

Jani Soršak, bivši varuh konkurence, pa se čudi, da se je urad IP ustavnosti preiskav lotil prav zdaj, ko je aktualen postopek zoper Pro plus, in na to ni opozoril že prej – v medresorskem usklajevanju korekcij 
zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.