Avto
61 ogledov

Pirelli bo odslej kitajska guma

Pirellli EPA
Znamka Pirelli gre v kitajske roke. Za 7,1 milijarde evrov slovitega izdelovalca pnevmatik, ki med drugim zalaga dirkalnike formule 1, prevzemajo novi lastniki iz Daljnega vzhoda.

Enega največjih simbolov italijanske industrije sploh bo prevzela korporacija China National Chemical (ChinaChem), ki je v lasti kitajske države. 

Kitajci si od posla obetajo veliko, saj bodo na ta način prišli do tehnologije za izdelavo premium pnevmatik. A tudi italijanski družbi se obeta močan veter v jadra, saj se ji odpirajo vrata na enormni kitajski trg, poroča Autonews Europe. Na ta način bi lahko ujel stik z vodilnimi, kot sta Michelin in Continental.

Najprej četrtina torte

ChinaChem se je v nedeljo z delničarji Pirellija dogovoril, da bo za delnico petega največjega proizvajalca pnevmatik na svetu plača 15 evrov, kar pa je celo nekaj manj kot so trenutno vredne delnice na borzi. Za zdaj bo odkupil le 26,2 odstotni delež, ki je bil v lasti družbe Cam Finanziaria, vendar pa bo takoj nato po dogovoru objavil še prevzemno ponudbo za preostali delež. 

Šef Pirellija Marco Tronchetti Provera, ki je tudi sam solastnik Pirellija, je ob sklenitvi posla dejal, da poteza nedvomno pomeni veliko priložnost za znamko. Tronchetti Provera bo sicer ostal generalni direktor, vendar pa bodo Kitajci postavili svojega ločenega direktorja, ki bo imel poglavitno besedo. Za zdaj tudi ostaja sedež v Italiji. Samostojnost naj bi ohranile le avtomobilske pnevmatike, medtem ko se bosta diviziji za tovornjake in industrijske pnevmatike zlile pod novo kitajsko enoto.

Družbo je leta 1872 ustanovil Giovanni Batista Pirelli. Svoje poslovanje je družba v zgodovini razširila še na izdelavo kablov, trg z nepremičninami pa tudi telekomunikacije, med drugim so leta 2001 prevzeli Telecom Italia. Družba je znana tudi po slovitem Pirellijevem koledarju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.