Slovenija
27 ogledov

Pirjevec: "Nastop pri Ruski kapelici so mi preprečili"

Jože Pirjevec je vložil tožbo zoper stanovskega kolega Jožeta Dežmana. Žurnal24 main
"Februarja, ko naj bi v srednji Italiji govoril o fojbah, so mi nastop preprečili neofašisti, zdaj pa še naši," zaplet glede uvodnega govora na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem komentira Pirjevec. Predsednik društva Slovenija – Rusija ne želi zaostrovati.

Zgodovinar Jože Pirjevec je bil to nedeljo predviden kot uvodni govornik na slovesnosti v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem, a se to ni zgodilo. V kabinetu predsednika vlade so predlagali, da bi na prireditvi raje govoril Saša Geržina, predsednik društva Slovenija – Rusija.

"Letos sem že dvakrat doživel prepoved nastopanja. Februarja, ko naj bi v srednji Italiji govoril o fojbah, so mi nastop preprečili neofašisti, zdaj pa še naši," je za Delo povedal Pirjevec. Kot strokovnjak za rusko zgodovino in kot član društva Slovenija – Rusija je bil primeren govornik. "Teden pred prireditvijo (21. julija) me je poklical Geržina in mi sporočil, da v kabinetu predsednika vlade nočejo, da nastopim. Menda so dejali, naj v imenu društva govori Geržina ali nihče. To sem sprejel na znanje," je za omenjeni časopis še povedal Pirjevec.

V stranki predsednika vlade Janeza Janše SDS pa naj bi se pojavila informacija, da Pirjevec ne sme biti govornik, ker je sin emigranta in ker nastopa v Sloveniji s slovenskim imenom, v Italiji pa z poitalijančenim, kar Pirjevec odločno zanika.

Ne želijo zaostrovati

Predsednik društva, ki je bil nato tudi govornik, Geržina, je za zurnal24.si povedal, da je vsaka nadaljnja polemika nekonstruktivna in da lahko pove le: "V danih okoliščinah sva se z gospodom Pirjevcem odločila, da bom jaz govoril v imenu društva."

Pojasnilo vlade

Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše so glede zapleta včeraj sporočili, da sta bila na slovesnosti mišljena dva govornika, eden iz Slovenije in eden iz Rusije. To naj bi bila Janša in pa predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov in da torej Pirjevec sploh ni bil mišljen kot govornik. Po njihovih besedah je prišlo tudi do zapleta z organizatorjem. "Organizatorji so, še preden je prišlo do prvih usklajevanj, objavili svoj koncept prireditve, ki ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. In glavni organizator je ravno društvo Slovenija – Rusija, kjer kot rečeno ne želijo polemizirati.

Komentarjev 25
  • ghz891 23:14 31.julij 2012.

    Koga bolijo kurac Fojbe, dogodki so ireverzibilni in so se pač zgodili mrtvih nemoremo nazaj dobiti je tako?. Oba režima sta bila preveč krvavo rdeča za moj okus. Treba se je premaknit z časa druge svetovne vojne (ki je že ...prikaži več dolgo mimo) in se osredotočit na leto 2012 v katerem smo sedaj. Npr kako bomo rešili problem gospodarske krize in korupcije.

  • majdas 21:46 31.julij 2012.

    Govor "strokovnjaka tipa Makarovič" - temu rečemo tudi sovražni govor, zanj je značilno da ga sejejo tisti, ki se počutijo varne v anonimnosti svojega računalnika.Sicer se je pa samostojna Slovenija rodila, ko so padli možje in fantje, po ...prikaži več kateih so se preimenovale vojašnice. Tvoji idoli tega koraka pač niso zmogli.... čeprav ne vem, kaj ima ta tema veze s člankom ...

  • komandantfrstane 21:37 31.julij 2012.

    Naj g, Pirjevec javno v časopisu objavi govor, saj ga je imel verjetno že napisanega, pa da vidimo, če si bo katerikoli casopis upal to objaviti in če bodo skušali iz Janševega urada to preprečiti.