Svet
109 ogledov

Pirova zmaga za britansko premierko

Theresa May EPA
Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji izgubili večino v parlamentu.

Po preštetju glasovnic v 634 od 650 okrožij so zmagali v 309, kar pomeni, da ne morejo več doseči večine 326 glasov. Pred Britanci je tako obdobje tako imenovanega visečega parlamenta, ko nobena od strank nima absolutne večine.

Po vzporednih volitvah naj bi konservativci dobili 314 sedežev, laburisti 266, liberalni demokrati 14, Škotska nacionalna stranka pa 34. Evroskeptična stranka Ukip naj bi ostala brez poslancev, 22 pa naj bi jih dobile druge manjše stranke.

Mayeva se je uštela

Rezultat pomeni velik poraz za dosedanjo premierko Thereso May, ki se je odločila sklicati predčasne volitve, da bi še okrepila svojo moč v parlamentu. Še konec marca so javnomnenjske raziskave njeni stranki kazale zelo dobro, a se je v zadnjih tednih mnenje javnosti prevesilo na stran njenih nasprotnikov. 

Ponoči je v izjavi volivcem obljubila stabilnost. "Država potrebuje obdobje stabilnosti in kakršni koli že so izidi, bo Konservativna stranka storila vse, da zagotovi to stabilnost," je dejala, potem ko je postalo znano, da je bila izvoljena v svojem okrožju Maidenhead v Londonu.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn jo je medtem pozval k odstopu. Ob razglasitvi svoje zmage v londonskem okrožju Islington North je poudaril, da bi morala "Mayeva oditi in narediti prostor za vlado, ki bi resnično predstavljala državo". Po njegovih besedah so se volivci odločili za upanje in obrnili hrbet varčevalni politiki.

Viri iz vrst konservativcev trdijo, da Mayeva kljub neuspehu in pozivom Corbyna ne bo odstopila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.