Slovenija
19 ogledov

Pisali med sodnikovim dopustom

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Sodba Janezu Janši bi lahko šla že jutri na okrajno sodišče.

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša bi lahko še pred prvomajskimi prazniki prejel sodbo ljubljanskega višjega sodišča. To je že odločilo o njegovi pritožbi, s katero poskuša izpodbiti dveletno zaporno kazen, ki mu je bila junija na okrajnem sodišču dosojena zaradi domnevne koruptivnosti. Sredi marca je Janševo pritožbo na javni seji obravnaval senat treh sodnikov, ki jim je bila pritožba v reševanje dodeljena konec lanskega leta. Sredi aprila so po naših informacijah o njej odločili in eno od sodnic zadolžili, da spiše le še končno sodbo. "Izdelava pisnega odpravka sodne odločbe je v sklepni fazi. Kdaj bo sodni spis z odločitvijo višjega sodišča dejansko odpravljen na Okrajno sodišče v Ljubljani, v tem trenutku še ne moremo sporočiti, a do četrtka še ne," pojasnjujejo na višjem sodišču.

V ponedeljek na pošto

Sodniška trojka višjega sodišča pa naj bi, neuradno, želela svojo odločitev na okrajno sodišče posredovati čim prej, glede na to, da je enomesečni instrukcijski rok (ki jim ga za odločanje odreja zakon) potekel pred nekaj dnevi. Predvidoma jutri naj bi tako nameravali sodbo dostaviti na okrajno sodišče. To pa bo najverjetneje v začetku prihodnjega tedna sodbo odposlalo Janši, ki jo bo moral prevzeti najkasneje v 15 dneh.

Sodnik že z dopusta

Predsednik sodnega senata, ki je odločil o Janševi pritožbi, je med pritožbeno sejo že vnaprej napovedal, da bodo za odločanje zaradi obsežnosti primera potrebovali več kot 30 dni. Sodnik je po tej seji, a že po tem, ko so o pritožbi dokončno odločili, odpotoval še na krajši dopust v tujino. Tega je sicer po naših informacijah načrtoval že pred prejemom Janševe pritožbe v reševanje. Na višjem sodišču zagotavljajo, da se je z dopusta že vrnil in da njegova nekajdnevna odsotnost nikakor ni vplivala na potek postopka oziroma se odločanje o pritožbi zaradi tega ni čisto nič podaljšalo, saj se je sodba ves ta čas nemoteno pripravljala. "Pisni odpravek sodbe pripravi sodnik poročevalec, ker pa odločitev sprejme senat, ga pred odpravkom sodbe pregleda tudi predsednik senata, ki je tudi podpisnik odločbe," dodajajo na sodišču. Prav podpisu končne sodbe naj bi sodnik tudi prilagodil svojo vrnitev z dopusta.

Komentarjev 11
  • dragec 12:48 24.april 2014.

    SSDSS-ovci,kako ste uspešni v zbiranju denarja za vašega velikega vodjo ????

  • dragec 12:32 24.april 2014.

    Vladek,skupaj,skupaj, tako ti bog pomagal

  • dragec 12:31 24.april 2014.

    Saj,vi boste zbirali prostovoljne prispevke na račun Urškine sestrične