Slovenija
34 ogledov

"Pisano je bilo na kožo Telekomu"

biznis 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Finančno ministrstvo je ustavilo javno naročilo za telefonijo.

Posel z državo bo še vsaj pol leta imel Telekom. Toliko namreč običajno traja, da se objavi nov razpis in potečejo vsi roki za prijave in pritožbe.

Še enkrat ga bodo proučili

Danes bi morali na ministrstvu za finance (MF) odpirati ponudbe za storitve fiksne in mobilne telefonije, a so razpis včeraj ustavili. Ker je naročilo kompleksno, ga bodo še enkrat proučili, so pojasnili.

Da je razpis pisan na kožo našemu največjemu operaterju, so Telekomovi konkurenti tožili že ob njegovi objavi. Eden od pogojev za dodelitev posla je bil namreč ta, da je ponudnik v preteklosti že postavil sistem z vsaj sto uporabniki mobilnega in sto uporabniki fiksnega omrežja – torej pogoj, ki ga izpolnjuje le Telekom s primerno infrastrukturo. "Razpisna dokumentacija je bila pripravljena na tako, da bi pri naročilu lahko sodelovalo večje število ponudnikov na trgu," odgovarjajo na MF.

Simobil je načrtoval prijavo skupaj s T-2, a pojasnila naročnika na vprašanje, ali se sploh lahko prijavita v konzorciju, so si bila nasprotujoča. Dovolili so jima, da se prijavita skupaj, a so obenem zahtevali, da morata imeti enotno omrežje. Zato so včeraj nameravali vložiti zahtevo za revizijo naročila, a jih je MF prehitelo in postopek ustavilo.

Večino posla ima Telekom

Veliko večino posla z mobilno in fiksno telefonijo v javni upravi obvladuje Telekom. Le Simobilu je uspelo pristaviti skledo pri prenosu podatkov, Amisu pa pri fiksnem internetu.

"Razveljavljeni razpis bi lahko bil eden od načinov, da se manjšim operaterjem pobere še to, kar imajo, in se cena Telekoma, ki je tik pred prodajo, dvigne," pravi poznavalec, ki ne želi biti imenovan, ter dodaja: "Da tik pred prodajo izgubiš 30 tisoč naročnikov, za morebitne kupce ni dobro znamenje. Če bi Telekomu ta posel spolzel iz rok, bi se to poznalo tudi pri poslovanju. Treba je namreč upoštevati, da se za istega operaterja, ki ga imajo javni uslužbenci, običajno odločijo tudi njihovi družinski člani."

Komentarjev 1
  • Dixon 10:05 20.september 2013.

    Telekomu je pri nas itak postlano z rožicami in ima močno podporo države, ki ga na vse pretege ščiti. Zato pa imajo tako zelo oderuške cene in pa ponudbo. Ampak tale monopol ki so ga toliko časa imeli se počasi ...prikaži več topi, pritiska konkurenca, ki ponuja podobne storitve za bistveno manj denarja in to so uporabniki tudi skužili. Na Tušmobilu so cene recimo vsaj za 30% nižje kot pa na Telekomu. Zato pa država prireja takšne razpise, da Telekom ima biznis sicer dvomim da bi razpis dobil, če bi igrali pravilno. Jaz pravim še dobro da obstaja konkurenca...