• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

sprememba zakona

20 komentarjev

Pisem s povratnico od države praktično ne boste več dobili

Ministrstvo za javno upravo (MJU) predlaga velike spremembe na področju vročanja pisemskih pošiljk.

David Jug / Ljubljana

 

(Foto: Saša Despot)

"Predlog, ki je trenutno v medresorski obravnavi, smo pripravili tako, da bo velika večina vseh vročanj po zakonu o upravnem postopku z navadno pošto. Pazimo na to, da gre za vročanja, ko državljana nekaj obvestimo, mu nekaj odobrimo, ga recimo pozovemo naj izrazi interes, če želi," pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in dodaja: "Če bo organ državljanu nekaj naložil ali mu odredil, bo še vedno treba pošiljko vročiti s povratnico."

Minister: Pozitivnih učinkov je veliko

Na MJU poleg nižjih stroškov za državo in državljane izpostavljajo predvsem dva pozitivna učinka, ki ju prinaša zakon:

  • skrajšajo se postopki – kdor dobi v nabiralnik navadno pošto se sklepa, da jo je prevzel v treh dneh
  • razbremenitve za državljane – veliko je pritožb, da nočejo ljudje vročanja s povratnico, ker morajo pošiljko dvigniti na pošti

"Izgovorov ne bo več"

"Ne nazadnje je konec tudi izgovorov; če nekdo dobi obvestilo in se želi glede nečesa izjasniti, se ne more izgovarjati, da pošte ni dvignil, da ga ni bilo v državi. Organ bo predvideval, da je naslovnik pošto dobil in bil z vsebino seznanjen. Jaz svoj poštni nabiralnik praznim vsak dan," poudarja Koprivnikar.

Erik Kerševan z ljubljanske pravne fakultete se s spremembami zakona o upravnem postopku in poenostavitvami pri vročanju pošiljk načeloma strinja. "Če to pripomore k enostavnejšim postopkom za državljane, je to gotovo dobra rešitev. A državni organi morajo biti pri pošiljanju navadnih pošiljk pazljivi. Smiselno bi bilo, da uporabijo tudi druge kanale za preverjanje, ali je naslovnik pošiljko dobil. Vsi imamo, denimo, mobilne telefone. Zakaj ne bi uslužbenec državljana poklical, ali je pošiljko prejel," poudarja Kerševan. 

Medresorsko usklajevanje glede predloga bo končano v tednu ali dveh, nato gre predlog v javno obravnavo. 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (20)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima