Slovenija
21 ogledov

Pismo v stilu: "Dragi Herman, Janša ni tak"

Herman Van Rompuy in Janez Janša Saša Despot
Tožarjenje v tujini prek pisem se nadaljuje. Tokrat je predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu pisala še četverica slovenskih evropskih poslancev iz Evropske ljudske stranke (EPP) in pojasnjevala Janšev boj proti "totalitarnemu režimu", ki da se mu sedaj maščuje. O Jankoviću ne duha ne sluha.

Pismo Romane Jordan, Milana Zvera, Zofije Mazej Kukovič in Lojzeta Peterleta je tudi odziv na pismo, ki ga je Hermanu Van Rompuyju 10. januarja poslal slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde).

Ta je Van Rompuyu pisal v zvezi z njegovo domnevno podporo premieru Janezu Janši ter ga vprašal, ali je bil obveščen o zadnjih političnih dogodkih v zvezi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije. Iz kabineta predsednika vlade so namreč sporočili, da je Van Rompuy po telefonu poklical Janšo in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.
Iz Van Rompuyjevega urada so kasneje sporočili, da predsednik Evropskega sveta ne želi komentirati slovenske domače politike ali se vanjo vpletati.

Četverica poslancev iz vrst EPP izraža ostro obsodbo Vajglovega pisma, obenem pa, kot so zapisali, podajajo nekaj pojasnil, ki naj bi bolje osvetlile trenutne politične razmere v Sloveniji.

Pišejo, da je premier Janez Janša "znan po svojem dolgem boju proti prejšnjemu totalitarnemu režimu v Sloveniji", in v tem kontekstu tudi vidijo nedavno poročilo komisije za preprečevanje korupcije.

Tvit Boštjana Gorenca | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pravijo, da so poročilo pripravili trije člani komisije, od katerih dva ne moreta biti označena kot neodvisna, poleg tega pa pravni strokovnjaki "opozarjajo, da poročilo ni v skladu s slovensko ustavo".

Evropski poslanci še pravijo, da se Slovenija sooča s krizo, prejšnja vlada svojega dela ni opravila, zato se je kriza še poglobila. Ko je sedanja vlada sprejela nekatere nepriljubljene, a potrebne reforme, so začeli finančni kazalci spet rasti, a v Sloveniji je izbruhnila nova, tokrat politična kriza, pišejo.

Kot pravijo, je Slovenija na pravi poti z novimi bančnimi reformami, s katerimi pa nekateri igralci ne bodo zadovoljni. "Verjamemo, da je to eden od razlogov za trenutne politične napade," še navajajo v pismu.

Predsednik sveta noče komentirati, bo pa odgovoril

Van Rompuyev tiskovni predstavnik Preben Aamann je danes v Bruslju potrdil, da so pismo štirih evropskih poslancev prejeli, komentirati pa ga ni želel. Povedal je tudi, da bodo na to pismo, kot na vsa druga pisma, ki jih prejmejo, odgovorili. Ob tem je še spomnil na predhodno izjavo Van Rompuya, da ne želi komentirati slovenske politike ali se vanjo vpletati.

Še Zbor za republiko s svojo resnico

Svoje pismo o razmerah "v domovini" so političnim in gospodarskim gremijem v Evropi in sveru poslali tudi v Zboru za republiko s prvopodpisanim predsednikom Lovrom Šturmom. V pismu so izrazili začudenost nad "cirkularnim" pismom, s katerim zunajparlamentarna opozicija označuje gospodarski in politični položaj v Sloveniji. Zanimivo je tudi pod to pismo podpisan Milan Zver.

Komentarjev 16
  • bojovi 13:36 22.januar 2013.

    Prav ima, Janša res ni tak, je še slabši! Zakaj ljudje ne odločamo kdo bo na oblasti?

  • Milan Samide 09:02 20.januar 2013.

    POLITIKI NISO IZVOLJENI v skladu z našo ustavo, zato imajo prav, ko zahtevajo odstop vseh politikov. Če pa analiziramo 3.ćlen URS, lahko vidimo , da so bile dosedanje volitve NELEGITIMNE, ker so izvajane v nasprotju z našo USTAVO. Poglejmo ...prikaži več Poglejmo kako je zapisan ta člen ustave.3. členSlovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.Razlaga besede po SSKJNEPOSREDNO , . Neposredno pomeni, da ni nobenega posrednika med voljenimi in volivci;, to pomeni, da ni vmes, (političnih strank). V vseh teh letih demokracije pa smo volili POSREDNO, kar je v nasprotju z našo ustavo..Torej so volitve NEVELJAVNE in jih je potrebno PONOVITI in izpeljati skladno z USTAVO RS.Sedanji politiki postajajo ne

  • Pepe1 13:52 18.januar 2013.

    Vsak zagovarja sebi enakega,zato presodite,če je klapa ki zagovarja velikega vodjo ista,če bomo pa še ugotavljali o družinskih razmerjih bo pa mogoče še slapše