Slovenija
53 ogledov

Pitje alkohola med osnovnošolci

najstniki alkohol popivanje Shutterstock
Pitje alkohola med slovenskimi šolarji še vedno skrb vzbujajoče; 15 odstotkov starih od 12 do 15 let je že bilo opitih. Raziskava društva Žarek upanja.

Društvo Žarek upanja je med slovenskimi osnovnimi šolami opravilo raziskavo glede pitja alkohola med otroki, starimi od 12 do 15 let. Sodelovalo je 6.787 osnovnošolcev iz šol vseh slovenskih regij. Rezultati so zaskrbljujoči. "Predvsem nas skrbi to, da se je iz 6 na 10 odstotkov povečal delež tistih, ki se niso sposobni sproščeno veseliti brez alkohola," pove Nataša Sorko, socialna pedagoginja in predsednica omenjenega društva. "Vprašali smo jih tudi, kdaj nazadnje pred anketiranjem so pili alkohol in približna desetina jih je alkohol pila v zadnjem tednu dni, dve desetini pa v zadnjih štirinajstih dneh."

Povprečna starost otrok, ko prvič poskusijo alkohol, se je vendarle nekoliko dvignila - iz 9,5 na 9,7 let. "Če bi sledili izsledkom znanstvene raziskave, ki govori, da vsakršno pitje alkohola pred 15-timi leti lahko v odraslosti povzroči do štirikrat večjo možnost, da se razvijejo težave v zvezi s pitjem alkohola ali pa celo zasvojenost, smo kljub temu lahko še vedno zelo zaskrbljeni," pravi Pučkova, ki pri tem doda še eno skrb vzbujajočo ugotovitev raziskave, in sicer da je bilo 15 odstotkov vprašanih otrok že pijanih. "Je pa res, da po drugi strani z raziskavo ugotavljamo, da otroci, ki uživajo alkohol, da ga pijejo manj pogosto. To je vzpodbudno, čeprav je treba poudarit, da je za vsako mladoletno osebo vsako pitje alkohola škodljivo in tvegano."

Sorkova pri tem izpostavi ključno vlogo odgovornosti odraslih. "Anketiranci namreč menijo, da polovica staršev ve za njihovo pitje, več kot četrtina otrok pa celo meni, da bi njihovi starši pitje dovoljevali. Predvidevam, da starši s svojim ravnanjem otrokom sporočajo, da bi pitje tolerirali," pravi socialna pedagoginja, ki pri tem doda, da se očitno šolarji tozadevno bolj bojijo učiteljev. "Glede na rezultate ankete ugotavljamo, da so učitelji večja avtoriteta, otroke je bolj strah, če bi jih pri uživanju alkohola zalotili učitelji. Skrbi jih, ali bi zaradi tega spremenili odnos do njih.

Sorkova sklene, da so na društvu po opravljeni anketi vsekakor zelo zaskrbljeni gled pitja med osnovnošolci. "Kljub temu pa smo zadovoljni, da se da očitno z različnimi aktivnostmi kazalce preusmeriti v pozitivno smer." Te aktivnosti lahko najdete tudi na njihovi spletni strani na tej povezavi.

Komentarjev 3
  • Johnny13a 11:49 24.oktober 2014.

    Jah, pamet se podaja iz roda v rod...Če pa ne verjameš pa preberi Mazzinija kdaj :)

  • wester62 11:48 24.oktober 2014.

    saj jimsami dajejo alkohol,ko pa se kaj zgodi pa so vsi drugi krivi ,samo oni ne. starši pač nimajo nobene morale in odgovornosti. sami si uničujejo svoje otroke.

  • Johnny13a 11:12 24.oktober 2014.

    Ko preberem naslovnice parih časopisov bi se tudi sam najraje navsezgodaj zapil... Samo imam potem vedno dodatni preblisk, da bodo jutri enake naslovnice...