Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Plačali 8.500 evrov, da bi zbežali pred spopadi

Sedemnajst ilegalcev, ki so jih slovenski policisti odkrili v turškem tovornjaku, je zbežalo z območja, kjer potekajo vojaški spopadi. Za pot je vsak od njih plačal 8.500 evrov.

O tem, da so na mejnem prehodu Gruškovje v tovornjaku odkrili 17 ilegalcev, smo že poročali. Sedaj pa je policija sporočila več podrobnosti o dogodku. 

Med preverjanjem tovornjaka, ki ga je vozil 35-letni turški državljan, so policisti s pomočjo detektorja srčnega utripa ugotovili, da se v tovornjaku najverjetneje nahajajo osebe. Pri pregledu carinskih zalivk priklopnega vozila so ugotovili, da je carinska zalivka na stranskih vratih (na sovoznikovi strani) zrahljana in da se lahko vrvica zalivke sname. Po odprtju tovornega vozila je bilo ugotovljeno, da se je v nakladalnem prostoru priklopnega vozila skrivalo sedemnajst tujcev. Nihče od njih ni imel potrebnih dokumentov za vstop v Slovenijo, vsi pa so se hoteli izmakniti mejni kontroli in vstopiti na ozemlje naše države. Pri varnostnem pregledu so policisti ugotovili, da je bilo med njimi 15 državljanov Sirije, dva pa državljana Iraka. 

Ilegalni prebežniki so policistom povedali, da so v svojih državah stanovali na območjih, kjer potekajo vojaški spopadi. Tam so se počutili ogrožene oziroma so se bali za svoja življenja, saj se niso hoteli priključiti različnim vojaškim skupinam, ki se medsebojno bojujejo. Zato so od tam pobegnili in po različnih poteh prišli v Istanbul. V Istanbulu je vsak od njih neznanim osebam plačal 8.500 evrov za pot v Evropo. Naložili so jih v osebna vozila in jih odpeljali na neznan kraj. V nočnem času so na njim neznanem kraju na skrivaj vstopili v neznano tovorno vozilo, iz katerega niso več izstopali, voznika pa sploh niso videli. Ob prijetju, zaradi dolge poti, sploh niso vedeli v kateri državi se nahajajo. 

Vsi ilegalni prebežniki so med postopkom zaprosili za azil v naši državi, voznika pa so policisti pridržali in kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu. 

V avtomobilu skrival štiri Afganistance

Policisti so v torek na avtocesti Murska Sobota - Maribor, izven naselja Lormanje ustavili 55-letnega Italijana, ki je vozil svoj Fiat Punto. Med konrolo so ugotovili, da je voznik iz Madžarske v Slovenije prepeljal štiri Afganistance, ki pri sebi niso imeli nobenih dokumentov in ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanju na območju Slovenije. 

Policisti so vozniku odvzeli prostost in ga kazensko ovadili. Prostost so odvzeli tudi afganistanskim državljanom, ki jih bodo vrnili na Madžarsko. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:04 21.november 2014.

    V Turčiji ni nobenih spopadov !