Slovenija
27 ogledov

Plačevali so jim zavarovanja

Institut Jozef Stefan Saša Despot
Računsko sodišče je Institutu Jožef Stefan izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2009. Med drugim uslužbencem plačevali premije različnih zavarovanj v znesku skoraj 500 tisoč evrov.

Institutu Jožef Stefan je v omenjenem obdobju med drugim nepravilno določil osnovno plačo in dodatke, uslužbenci pa so napredovali in bili premeščeni v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo.

Institut je javnim uslužbencem izplačal najmanj za 27.421 evrov previsoke in za 3023 evrov prenizke plače. V nasprotju z zakonodajo pa je javnim uslužbencem tudi plačal premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v znesku 456.057 evrov, kolektivnega nezgodnega zavarovanja v znesku 17.979 evrov in osebnih zavarovanj v znesku 19.022 evrov.

Prav tako so na institutu z javnimi uslužbenci sklepali pogodbe za določen čas, kar je v nasprotju z zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Kot so v mnenju zapisali na računskem sodišču, institut med revizijskim postopkom ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti. Računsko sodišče zato zahteva predložitev odzivnega poročila, v katerem mora inštitut izkazati ukrepe za odpravo nepravilnosti.

Na institutu po objavi poročila poudarjajo, da se to nanaša na poslovanje v letu 2009 in da so že v tistem času odpravili večino očitanih kršitev. "V nekem delu pa računsko sodišče na žalost ni upoštevalo vseh naših pojasnil in dokazil," so še zapisali.

Komentarjev 3
  • Nogo Bozo 15:32 23.september 2014.

    Me zanima, kdaj bo računsko sodišče ukrepalo na Občini Litija....??? Tretja najbolj zadolžena občina na prebivalca, župan še naprej najema kredite, pred volitvami je povišal plače vsem uslužbencem in fikusom, ne glede na izpolnjevanje pogojev...Maso za plačo bodo pa "pokurili ...prikaži več že oktrobra. Vodenoglavi župan in njegovi pajdaši so za v rudnik zapret...

  • punca05 12:28 23.september 2014.

    saj se vse preverja, pa se kljub temu nič ne popravi, noben ne odgovarja za škodo...

  • erikkk 11:23 23.september 2014.

    V naši državi je pa tres reba vse preverit ... očitno se je ta bolezen razširila na vsa podjetja ...