Slovenija
43 ogledov

Plačevanje s prstnim odtisom

Mastercard Zwipe
MasterCard in podetje Zwipe, ki za njih izdeluje plačilne kartice, sta naznanila, da naj bi prihodnje leto začeli z izdajo plačilnih kartic z integriranim senzorjem za prstne odtise.

MasterCard naj bi prvo biometrično brezstično plačilno kartico, ki bo imela integriran bralec prstnih odtisov, začel izdajati leta 2015. Biometrični podatki lastnika kartice bodo shranjeni le na kartici, MasterCard in Zwipe pa jih ne bosta shranjevala v svojih bazah. Po aktivaciji kartice s pomočjo prstnega odtisa pa bo uporabnik lahko nemoteno plačeval, prstni odtis naj bi tako nadomestil PIN kodo.

Mastercard | Avtor: Zwipe Zwipe
Obe podjetji sta ob predstavitvi izpostavili, da sta se za takšno inovacijo odločili, da bi omogočili hitro, a varno plačevanja z brezstično kartico. Za razliko od slednje, pa na Zwipe MasterCard ne bo omejitve višine zneska, ki ga je mogoče plačati.

Brezstično plačevanje že v Sloveniji

Brezstično plačevanje je sicer možno tudi že v Sloveniji, a je omejeno le na manjše zneske. Plačevanje je mogoče tako, da kartico le približate POS terminalu. NLB in Gorenjska banka bosta z izdajanjem kartic šele začeli, NKBM pa jih bo izdajala šele v začetku prihodnjega leta.

Komentarjev 1
  • mph 13:55 18.oktober 2014.

    "Biometrični podatki lastnika kartice bodo shranjeni le na kartici, MasterCard in Zwipe pa jih ne bosta shranjevala v svojih bazah." Če pa tako pravijo, pa bo že držalo. :-)