Slovenija
691 ogledov

Plačilo dajatev za darilo: "Pošta je pravi Grinch!"

Žurnal24 main
Če boste v teh dneh prejeli darilo iz tretje države, ki je vredno več kot 45 evrov, pričakujte da boste zanj morali še nekaj odšteti. Za prejeto darilo pa bo Carinska pošta zahtevala tudi račun, čeprav ga seveda niste kupili sami.

"Pošta je pravi Grinch!"  Tako nam je svojo izkušnjo s Carinsko pošto pred dnevi opisal bralec, ki je iz Singapurja prejel darilo prijateljice, a ga je namesto vsebine presenetilo obvestilo Pošte Slovenije, naj jim pošlje račun oziroma dokument, iz katerega so razvidni predmeti nakupa, cene in stroški pošiljanja.

"Teh seveda nimam, saj je šlo za darilo. Niti vsebine nisem poznal, dokler mi iz pošte niso poslali opisa, kaj je v paketu," se je hudoval bralec, ki bi moral, ker je pošiljateljica darila pošiljko ocenila na okroglih 50 dolarjev oziroma preračunano 46,02 evra, plačati tudi uvozne dajatve. Meja za DDV je za darilne pošiljke postavljena pri 45 evrih, medtem ko je za navadne nakupe 22 evrov. 

Pošta: Pri 80 do 90 odstotkih daril se izkaže, da gre za goljufijo

"Res je, zavedamo se, da prejemniki daril nimajo računov," so na očitke razumsko prikimali na Pošti Slovenije, ki po pooblastilu Finančne uprava RS skupaj s cariniki vodi postopke carinjenja pošiljk, a ob tem navajajo, da enako obvestilo pošljejo kar vsem. V 80 do 90 odstotkih naj bi se namreč izkazalo, da gre pri poimenovanju paketov z nazivom darilo za goljufijo, saj si prejemniki želijo višje olajšave pri carinjenju, zato trgovci kot uslugo prejemnikom na paket zapišejo, da gre za darilo.

Prav zato morajo vsi prejemniki paketov predložiti izjavo, da gre res za darilo. A cariniki lahko to tudi to zavrnejo, če ocenijo, da ne gre za verodostojno informacijo. Tudi sicer imajo cariniki pravico pregledati vse pošiljke. Na pošti sicer ocenjujejo, da jih preverijo od 5 do 10 odstotkov, od tega pa jih tudi petino odprejo.

Tudi za ponarejena darila bodo plačali prejemniki

Pri nadzoru pa jim pomagajo tudi posebni algoritmi, ki tudi glede na vrsto blaga in državo izvora, ocenijo analizo tveganj - tudi za nevarne snovi in ponaredke. "Verjamemo, da je lahko pošiljka kupljena tudi v dobri veri," pravi Mirjam Pičman iz Oddelek za mednarodni poštni promet, in dodaja, da bodo pri odkritju ponaredkov izdelek uničili, stroške pa zaračunali prejemniku. 

Komentarjev 11
  • Edy Hb 15:57 30.december 2015.

    Sem kupil gsm iz EU. Zaradi okvare sem ga poslal na servi s na kitajsko. Ko so mi ga vrnili je carina zahtevala da plačam vse dajetve kljub temu, da sem jim predložil vsa dokazila o pošiljanju, vse majle o ...prikaži več dogovarjanju za servis niso ničesar upoštevali in sem moral plačat vse dajatve kot da sem kupil nov gsm izven EU. Pri pošiljanju bi moral izpolnit en obrazec če se ne motim "E27" pol bi bilo vse OK, kateri vsebuje samo to kar sem jim že poslal. So trdi ko kamen.

  • westal 05:19 30.december 2015.

    Policijo bi vprašal kje imajo vodne topove, da jih ne uporabijo proti stavkujočimi. Polivali so delavce, ki so se borili za plače bolj upravičeno kot zdaj oni.

  • Avatar čavez
    čavez 13:41 29.december 2015.

    Ta Slovenija bolj lopovska od lopova ne more biti.