Slovenija
4612 ogledov

Plačilo odslej možno le z osebnim dokumentom

položnica nusz bralka
Zaradi nove evropske uredbe, s katero želijo preprečiti pranje denarja in financiranje terorizma, boste odslej pri plačilu z UPN morali predložiti osebni dokument in dodatne podatke, ki jih do sedaj niste potrebovali.

Bralka nam je sporočila, da je včeraj na pošti čakala v vrsti skoraj celo uro, zaradi sprememb pri 
plačilu preko obrazca univerzalni plačilni nalog UPN. 

"Medtem ko je tekla že 38 minuta stanja v eni od vrst na pošti, izvem, da se uporabljajo novi obrazci UPN," pa je eden od zapisov na socialnih omrežjih. "Tisti, ki so že bili na vrsti, so bili polni predlogov, kako bi se delo lahko poenostavilo, čeprav so se zaposlene zelo trudile in prijazno odgovarjale na vsa vprašanja."

Morala je izpolniti še en obrazec UPN, povedati kraj rojstva, plačilo pa ne bi bilo možno, če pri sebi ne bi imela osebnega dokumenta. Do sedaj od vplačnika osebnega dokumenta niso zahtevali.

Razlog je nova evropska uredba

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da je razlog za spremembe nova uredba evropskega parlamenta in sveta o informacijah, ki je včeraj stopila v veljavo. Uredba spreminja prenose sredstev ter od ponudnikov plačilnih storitev (bank, hranilnic itd.) zahteva evidentiranje dodatnih podatkov. 

"Pošta Slovenije prek svojih poštnih okenc izvaja plačilne storitve v imenu in za račun Nove KBM d.d.," pojasnjuje Megi Jarc s Pošte Slovenije. "Uredba določa pravila o informacijah o plačnikih in prejemnikih plačil (razen v primerih dopustnih odstopanj), ki spremljajo prenose sredstev, v vsaki valuti, za namene preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja pranja denarja in financiranje terorizma, kadar ima vsaj eden od ponudnikov plačilnih storitev, udeležen v prenosu sredstev, sedež v Evropski uniji." 

Več dela za uslužbenke na okencih

Dodaja, da je v skladu z navedeno uredbo treba pri določenih vplačilih evidentirati tudi podatke o dejanskem plačniku. "Dejanski plačnik mora predložiti delavcu veljavni osebni dokument s fotografijo, kot so osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje – kartica ali izkaznica prosilca za azil," razlaga Jarčeva. "Določene dodatne podatke, ki niso razvidni iz osebnega dokumenta, pa dejanski plačnik sporoči ustno." 

Nabor zahtevanih dodatnih podatkov odvisi od višine zneska vplačila ter ali gre za gotovinsko ali negotovinsko plačilo. Skladno z zahtevami zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, je potrebno vnesti podatke o vplačniku, naslovu, osebnem dokumentu itd.

Brez osebnega dokumenta transakcije ni

"Če stranka nima veljavnega osebnega dokumenta, na podlagi katerega bi delavec opravil vnos osebnih podatkov, se transakcije ne sme opraviti," pojasnjuje Jarčeva in poudarja, da uredba velja za vse ponudnike plačilnih storitev. 

Na NLB že prej potreben oseben dokument

Pri NLB so pojasnili, da uredba EU 2015/847 na plačevanje preko UPN v njihovi banki ne vpliva ne ne na plačevanje preko okenca, ne preko elektronske banke. "Zahteve glede identifikacije pri gotovinskih plačilih smo uvedli že ob implementaciji Uredbe 1781/2006," pojasnjuje Maja Jaklič iz NLB. "Pri plačilih plačilnega naloga UPN z gotovino mora tako stranka poleg plačilnega naloga predložiti veljavni osebni dokument. NLB s tem izpolnjuje zakonske zahteve glede identifikacije stranke in kot ponudnik plačilnih storitev preveri točnost informacij."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • zipo 14:28 28.junij 2017.

    pejd se zdravit

  • ginko 12:09 28.junij 2017.

    Če si član partije in raznih njihovi forumov ni treba pokazati osebnih dokumentov v današnji komunistični Sloveniji. Za njih to delajo in uredijo podložni tovariši proti dobri nagradi. Tako je krog zaključen. Raja, ti se .......

  • franjo 06:33 28.junij 2017.

    Ne razumem. Za plačilo položnice tak problem, ko pa je NLB bankaprala milijone pa ni bilo težav. Mali ljudje smo očitno velik problem z plačilom položnic kot,da se ukvarjamo s terorizmom.Naša državaizvede prav vsako neumnot,ki se jo ...prikaži večo spomni Bruselj.Tako je bilaSlovenija ena redkih ki je Grčiji dala 300 milijonov eur pomoči.Kaj imamodanes od tega napram tistim ,ki niso hoteli dati