Slovenija
793 ogledov

Plagiate išče vsaka fakulteta po svoje

Študenti Profimedias
Preverjanje avtorstva zaključnih del ureja vsaka fakulteta posebej, zato tudi ni podatkov o skupnem številu ugotovljenih kršitev. Na Univerzi v Ljubljani je bil leta 2012 zaradi plagiatorstva odvzet en doktorat, a podatkov o dodiplomskem in magistrskem študiju ne vodijo.

"Predlagam uvedbo obvezne objave diplome na spletu," je eden od predlogov na spletnem portalu predlagam.vladi.si, ki se je pojavil po medijsko odmevnih primerih plagiatorstva. "Objava zgolj v fizični obliki v matični knjižnici očitno ni dovolj, glede na potencialni delež plagiatov, pa tudi vprašljive kvalitete diplomskih del."

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, pojasnjujejo, da veljavni predpisi objave zaključnih del ne preprečuje, morajo pa biti izpolnjeni določeni pogoji, ki jih določa zakon o avtorskih in sorodnih pravicah.

Spremembe v novem zakonu

"Obvezna objava zaključnih del bi bila mogoča le ob zakonski ureditvi, torej s spremembo zakona," pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da je bila rešitev, ki bi omogočala javno objavo vseh zaključnih del v elektronski obliki, v okviru priprave novega Zakona o visokem šolstvu v letu 2013 že pripravljena, a je bil postopek sprejemanja novega zakona takrat iz drugih razlogov ustavljen. 

Klavdija Markež | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prav tako ni našla prostora v noveli zakona o visokem šolstvu, ki je v trenutno v medresorskem usklajevanju, bo pa po zatrditvah MIZS širše vprašanje preverjanja avtorstva gotovo predmet razprave pri pripravi novega zakona o visokem šolstvu.

UL leta 2012 odvzela en doktorski naziv

"Na Univerzi v Ljubljani imamo enoten sistem odkrivanja plagiatorstva s programom DPV 
(Detektor podobnih vsebin), ki je v fazi uvajanja, in licenčni program Turnitin," pojasnjuje prorektor Univerze v Ljubljani za področje pedagoškega dela Goran Turk. "Vsak diplomant Univerze v Ljubljani v svojo nalogo sicer zapiše in podpiše izjavo, da je avtor tega dela."

Dodaja, da uradni postopki, povezani s plagiatorstvom na Univerzi v Ljubljani niso pogosti. "Leta 2012 smo na Univerzi v Ljubljani odvzeli en doktorat," pojasnjuje Turk in dodaja, da s podatki o odvzetih nazivih na dodiplomskem in magistrskem študiju razpolagajo posamezne fakultete in akademije. 

Prepisujejo seminarske, zaključna dela ne

Na Fakulteti za družbene vede poteka preverjanje avtorstva od leta 2009 sistematično z uporabo programa Turnitin. "V bazo smo najprej prenesli vsa dela FDV, ki so bila do tedaj oddana (diplome, magisteriji, doktorati in ostalo)," pojasnjuje Nina Erjavec s FDV in dodaja, da so pedagogi Turnitin, v katerega je danes vključenih okoli 15.000 institucij in 30 milijonov študentov, začeli uporabljati proti koncu leta 2009 oz. v začetku leta 2010. 

V tem času niso odkrili nobenega problematičnega zaključnega dela. "Imeli pa smo nekaj poskusov plagiatorstva pri seminarskih delih," pojasnjuje Erjavčeva. "Študenti so bili obravnavani in ukorjeni pred disciplinsko komisjo." 

Tehnično preverjanje ni vsemogočno

Na Ekonomski fakulteti poudarjajo, da zaključne naloge in druge pisne izdelke preverjajo na različne načine in z uporabo različnih orodij v vseh korakih izdelave. "Pri preverjanju podobnosti vsebine upoštevamo različna objavljena besedila v slovenskem in tudi drugih svetovnih jezikih," pojasnjuje Dušica Vehovar Zajc z EF. "Avtomatizirana orodja ne morejo popolnoma nadomestiti človeške presoje, ki je v primeru, ko je izražen dvom o tem, ali gre res za plod samostojnega ustvarjanja in dela, nujna."

Tudi na FDV poudarjajo, da odstotki podobnosti, ki jih najde sistem, sami po sebi niso problematični, ampak je pomembna korektna navedba vira. "Tu je program v pomoč tudi mentorju, da označena mesta preveri," poudarja Erjavčeva. 

Na UM tehnično preverjanje od 2012

Na Univerzi v Mariboru je  tehnično preverjanje plagiatorstva zaključnih del na vseh fakultetah obvezno od leta 2012. "Na več fakultetah je preverjanje potekalo tudi pred tem," pojasnjujejo pri UM. "Uporablja se računalniška rešitev za preverjanje podobnosti dokumentov v DKUM (Digitalna knjižnica UM), vendar pa se v skladu s sklepom Senata UM glede tehnične izvedbe preverjanja lahko uporabijo tudi druge rešitve. Te se uporabijo zlasti pri dodatnem preverjanju v primeru suma plagiatorstva."

Univerza podatkov o številu ugotovljenih plagiatov ne zbira, saj poteka ukrepanje v primeru kršitev na posameznih fakultetah. "Na nivoju univerze se vodijo samo postopki, v katerih pride do pritožbe na Disciplinsko sodišče ali kadar se postopek zaključi z odvzemom strokovnega ali znanstvenega naslova, ker je bilo plagiatorstvo ugotovljeno šele po diplomiranju," poudarjajo pri UM. "Mentorji ali komisije lahko podobnosti odkrijejo tudi že v fazi priprave zaključnega dela, pri čemer v takšnih primerih praviloma kandidata le opozorijo, usmerjajo in še bolj natančno nadzirajo v nadaljnjem postopku izdelave dela."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.