Šport > Zimski športi
28 ogledov

Pod Ponce znova vabijo z vlakom

planica 2016 Saša Despot
Planica bo med 23. in 26. marcem gostila finale svetovnega pokala v poletih, prireditelji pa so teden pred dogodkom predstavili podrobnosti največjega športnega dogodka na Slovenskem. Znova pozivajo, da se obiskovalci v Planico odpravijo z vlaki, obiskovalce čaka nekaj novosti, med drugim tudi nagradna igra za najbolj pridne pešce.

Spet prihaja tisti del leta, ko se bodo v Planici na finalu sezone merili najboljši smučarski skakalci. Kot so dejali pri Slovenskih železnicah, letos že peto leto zapored na prizorišče obiskovalce vabijo z vlakom, saj je to "najhitrejša pot, ker se izognemo gneči na cesti".

Vozovnice so na voljo skupaj z vstopnicami ali samostojno in so za odrasle 40 odstotkov cenejše, za otroke nad 6 let 75 odstotkov cenejše, do šestega leta pa imajo otroci vožnjo brezplačno.

Proračun Planice je letos postavljen na 1,9 milijona evrov, kot je razložil Primož Finžgar, je predprodaja vstopnic po nižjih cenah zaključena, od ponedeljka veljajo višje cene. Doslej je bilo prodanih 40.000 vstopnic. "Ocenjujemo, da bo vseh obiskovalcev nekje med 60 in 70.000 v štirih dneh, kar je primerljivo z letom 2015. Za soboto vstopnice hitro gredo, za ostale dni so še na voljo stojišča. Tribuna je za nedeljo razprodana."

Predsednik organizacijskega komiteja Drago Bahun se je še enkrat spomnil lanske brezhibne prireditve, kjer ni manjkal niti slovenskih športni uspeh. "Lani nam je vse uspelo, izredne tekme, lepo število navijačev, lepo vreme, upam, da še kdaj kaj takega doživimo kot lani. Letos našim žal ne gre najboljše, a verjemite, da se fantje zelo močno trudijo, obisk navijačev v Planici bo zanje velika spodbuda," je dejal Bahun in poudaril, da so jim predstavniki Mednarodne smučarske zveze izrekli številna priznanja, tako da planiški finale tudi v prihodnjih letih ni ogrožen.

Poostren nadzor

Predstavnik Policije Boštjan Repinc je obiskovalce pozval k pravočasnemu odhodu od doma, upoštevanje navodila policistov, rediteljev in varnostnikov ob trasi ter da posledice manjših nezgod udeleženci čim prej odstranijo s ceste, da s tem ne bi povzročali zastojev.

Tudi Marjan Lekše, ki bdi nad varnostjo, je posredoval nekaj obvestil in opozoril: "Letos so razmere zimsko pomladne, imamo mraz in sneg, lahko tudi dež. Obiskovalce pozivamo, da se primerno opremijo, da ravnajo samozaščitno, na primernem mestu hranijo denar in dokumente."

Organizator poleg policijskega varovanja zagotavlja tudi varnostno in rediteljsko službo v primernem številu. Ta bo skrbela za prepoved vnosa nevarnih predmetov, med drugim tudi pirotehnike. Video nadzor bo potekal na območju prireditve, poostren fizični nadzor, prepovedan bo vnos velikih količin alkohola, prav tako vidno vinjeni posamezniki ne bodo smeli na prizorišče. V četrtek bo dan otrok, dan brez alkohola. Želja organizatorja je, da se obiskovalci konec tedna počutijo varne, da upoštevajo vse odredbe varnostnikov."

Glavni logist Planice Jože Ajdišek je pohvalil lanski uspešen model prevoza obiskovalcev na in s prireditve, ta bo v veljavi tudi letos. Dodatno bodo urejene peš poti, kjer se bodo lahko obiskovalci ob posebnih tablah fotografirali in z objavo fotografij sodelovali v nagradni igri.

Možen tudi nov rekord

 

"Strpnost ljudi je bila lani bistveno boljša, pozitivno je, da obiskovalci razumejo vse odločitve policije in služb za preusmeritve, saj želimo čim manj obremeniti dolino," je dejal Ajdišek.

Povedal je, da so podrobnosti prevoza zapisane na uradni spletni strani Planice, prizorišče lahko sprejme približno 300 avtobusov, 1000-1200 osebnih vozil, ostali pa pozivajo, da pridejo peš ali s krožnimi prevozi, ki bodo označeni. "Vseeno pa želimo, da gredo obiskovalci dovolj zgodaj od doma, vendar ne pretirano zgodaj, saj v Planico spuščamo šele po 5. uri zjutraj," je dejal.

Snega je v Planici dovolj in čeprav so nekatera mesta kopna, bodo snežno odejo razgrnili pravočasno. Prav tako Jelko Gros napoveduje, da je ob idealnih pogojih možen tudi nov rekord. Vreme bo stabilno, v sredo sledi ob 10.30 prvi preizkus letalnice, pred tem pa še novinarska konferenca s športniki na vlaku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.