Šport > Zimski športi
40 ogledov

Slovenska serija zmag traja že pet let

planica 2016 Saša Despot
V Planici se bo s kvalifikacijami ob 11.00 začel finale letošnje sezone svetovnega pokala. Slovenske barve bo branilo 13 tekmovalcev.

Po ocenah glavnega trenerja Gorana Janusa bi se na petkovo posamično tekmo lahko uvrstilo sedem ali osem slovenskih orlov, ki bodo v današnjih kvalifikacijah nastopili v postavi Domen, Peter in Cene Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Nejc Dežman, Tilen Bartol, Jaka Hvala, Rok Justin, Rok Tarman in Miran Zupančič.

Tarman namesto Pungertarja

Tik pred začetkom je prišlo do spremembe v slovenski reprezentanci. Izkušenega Matjaža Pungertarja je zamenjal mladi Rok Tarman, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

19-letnik je v ekipi dobil priložnost po odločitvi strokovnega vodstva reprezentance. Ker še nima točk svetovnega pokala, so njegov nastop na letalnici v Planici morali potrditi tudi predstavniki Mednarodne smučarske zveze. Ti so na srečanju s predstavniki reprezentanc pred tekmami v Planici Tarmanu nastop dovolili, tako da bo v 13-članski ekipi Slovenije zamenjal Pungertarja.

Dvoboj Stocha in Krafta

V tej sezoni se bosta za skupno zmago v pokalu spopadla ta čas vodilni Avstrijec Stefan Kraft in Poljak Kamil Stoch, med njima je zgolj 31 točk razlike. Šesti je 17-letni Domen Prevc, po zanj daleč najuspešnejši sezoni pa za tretjeuvrščenim Norvežanom Danielom Andreem Tandejem zaostaja že za nedosegljivih 243 točk. Peter Prevc je deseti, v posebnem točkovanju poletov pa s 180 točkami četrti; vodi Kraft (245) pred Stochom (189) in Nemcem Andreasom Wellingerjem (173).

"Stoch se je že boril za globus, Kraft pa je v Vikersundu pokazal šibkost in nekaj skokov ni opravil tako kot na prejšnjih tekmah. Zna se tudi spočiti in ta čas je v zraku veliko boljši kot Stoch, tako da bi se bolj nagnil na njegovo stran. Za oba bo Planica zelo stresna, sam vem, kako je to. Ocenjujem tudi, da bom zelo težko prišel do malega globusa, glede na to, kako letijo Noriaki Kasai, Stoch in Kraft. Tudi če bi zmagal, oni ne bodo tako zelo zaostali," je ocenil Peter Prevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.