Šport > Zimski športi
520 ogledov

Robija Kranjca premetavalo kot lutko

Morgenstern Kulm trening poleti smučarski skoki svetovni pokal EPA
Planiška velikanka je v svoji bogati zgodovini terjala kar nekaj brutalnih padcev s hudimi in manj hudimi posledicami. Trd pristanek so na svoji koži občutili tudi nekateri slovenski orli.

Za enega najhujših padcev v zgodovini smučarskih poletov je leta 2001 poskrbel Robert Kranjec, ki je takoj po odrivu izgubil ravnotežje in silovito treščil ob tla, nato pa ga je kot lutko premetavalo po doskočišču letalnice. ''Ko si starejši, razmišljaš bolj z glavo. Če se spominjam sebe pri 19 letih, ko sem padel v Planici, sem za polete oblekel nov kombinezon, s katerim še nikoli nisem skočil. Danes tega ne bi nikoli naredil,'' se je v pogovoru za zurnal24.si spominjal Kranjec. Nekaj dni kasneje se je že vrnil na trening.

Leta 2012 je v Planici grdo padel slovenski skakalec David Krapež, ki je utrpel pretres možganov in več odrgnin. Precej huje od Krapeža jo je leta 1999 skupil ruski skakalec Valerij Kobelev, ki je pri več kot 100 km/h z glavo priletel v tla in več mesecev preživel v umetni komi. Leto dni kasneje se je vrnil v svetovni pokal. Norveški komentator Arne Scheie je nesrečo označil za najhujši padec v zgodovini smučarskih poletov. 

V Planici so padli tudi Tilen Bartol, Jurij Tepeš in Primož Roglič, pobliže pa so se poleg številnih drugih s snegom spoznali tudi Janne Ahonnen, Takanobu Okabe, Anders Jacobsen, Simon Ammann in še bi lahko naštevali. Nekaj primerov si lahko ogledate v priloženih posnetkih.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:43 23.marec 2017.

    Za zavajajoč naslov idite čist po domač rečen u kurac !