Zdravje > Aktualno
326 ogledov

Trend, ki se ga sploh ne zavedamo

Kje pristanejo plastenke in papir, ki smo jih odvrgli v ustrezna zabojnika? Priz Žurnal24 main
Kriza onesnaževanja s plastiko je primerljiva s krizo zaradi podnebnih sprememb.

Na svetu se vsako minuto proda milijon plastenk in to število se samo še povečuje. Kot navaja britanski The Guardian, se bo prodaja plastenk, ki močno onesnažujejo okolje, samo do leta 2021 povečala za celih dvajset odstotkov. Glede na trenutne trende rasti, se bo torej čez štiri leta prodalo že 583 milijard plastenk.

Na pol poti do sonca

Trend naraščanja te nenasitne žeje po ustekleničeni vodi je posledica urbanizacije Kitajske in drugih držav v azijskem Pacifiku, ugotavljajo strokovnjaki. Tako je bilo samo leta 2016 po vsem svetu prodanih 480 milijard steklenic: "Če bi jih zvrstili eno za drugo, bi se ta vrsta končala na pol poti do sonca,"  je izračunal britanski časopis.

plastenke | Avtor: Reuters Reuters
Večina plastenk za vodo in gazirane pijače je izdelana iz polietilena-teteftalata. Plastiki z oznako 1 (PET), iz katere so izdelane plastenke za različne brezalkoholne pijače, ne dodajajo barv, zato se jih da popolnoma reciklirati.

Vendar današnje zbiranje in recikliranje plastenk ne sledi rasti proizvodnje in potrošnje. To pomeni, da jih večina konča v odlagališih in oceanih. V morju na leto konča med pet do 13 milijonov ton plastike. Pogoltnejo jo ribe, morske ptice in drugi organizmi.

Glede na študijo britanske fundacije Ellen MacArthur Foundation bo leta 2050 plastika v oceanih že presegla skupno maso oziroma težo vseh rib v oceanih.

Plastika v ribah in školjkah

V tretjini ulovljenih rib in školjk na območju Velike Britanije so našli plastiko, je pokazala lanska raziskava Univerze v Plymouthu. Številke so uničujoče, je dejal tamkajšnji okoljski aktivist Hugo Tagholm:  "Kriza onesnaževanja s plastiko je enakovredna krizi, ki jo povzročajo podnebne spremembe, saj plastika onesnažuje ves naravni sistem in vse organizme na Zemlji,"  je pojasnil.  

Najbolj bi nas moralo skrbeti onesnaževanje morja. Tako so prejšnji mesec znanstveniki na enem izmed najbolj izoliranih otokov na svetu, na nenaseljenem koralnem atolu v južnem Pacifiku, našli več kot 18 ton plastike. 

Večina plastenk se izdela za vodo, največ na Kitajskem, ki predstavlja četrtino vsega svetovnega povpraševanja: "Kitajska je ključna država, ki vpliva na povečanje globalne prodaje PET steklenic,"  je dejala Rosemary Downey iz Euromonitorja:  "Vse to je posledica tamkajšnje urbanizacije, ki s seboj prinaša tudi željo po bolj zdravem življenju oziroma zaskrbljenost zaradi slabše kakovosti vode, ki priteče iz pipe,"  je dodala strokovnjakinja. 

Multinacionalke reciklirajo le 6,6 odstotka svojih plastenk

Večino plastenk  proizvedejo največje blagovne znamke. Multinacionalka Coca-Cola je odgovorna za proizvodnjo sto milijard plastičnih steklenic na leto oziroma 3.400 na sekundo. Greenpeace trdi, da šest največjih podjetij za proizvodnjo gaziranih pijač in vode na svetu reciklira le 6,6 odstotka svojih plastenk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3