Šport
18 ogledov

Platini pomiril Blatterja: "Moj čas še ni prišel"

Michel Platini Sepp Blatter Uefa Fifa EPA
Predsednik Evropske nogometne zveze se je odločil, da spomladi prihodnje leto ne bo skušal premagati Seppa Blatterja in se povzpeti na čelo Fife.

Švicar Sepp Blatter na volilnem kongresu prihodnjega maja v Zürichu ne bo imel najverjetneje edinega resnega protikandidata, ki bi lahko ogrozil njegov primat na mestu prvega moža krovne mednarodne nogometne organizacije Fifa. Francoz Michel Platini je pred žrebom parov skupinskega dela lige prvakov v mondenem Monaku sporočil, da ne bo kandidiral.

Devetinpetdesetletni prvi mož evropske nogometne družine Uefa je tako odpravil številne dvome in ugibanje ter prvič javno in dokončno sporočil, da se prihodnje leto na volilnem kongresu Fife ne bo potegoval za mesto predsednika svetovne krovne nogometne organizacije. Večni Švicar, 78-letni Sepp Blatter, ima tako odprte vse možnosti, da dobi zaupanje še za peti mandat na tej funkciji, ki jo je prvič prevzel leta 1998.

Želi spremembe, a ne na vrhu

Nekdanji sloviti francoski nogometaš Platini je junija nakazal, da bi se lahko potegoval za verjetno najvplivnejši položaj v svetu športa, ko je dejal, da odreka podporo Blatterju, ki si je v letih delovanja nabral precej prtljage s korupcijskimi škandali s kupovanjem podpore za organizacijo svetovnih prvenstev. Platini se je tudi zavzel za vodstvene spremembe na vrhu Fife, kar je za nekatere pomenilo, da želi sam prevzeti krmilo svetovne organizacije.

Kljub precej omadeževani podobi pa je 78-letni Blatter napovedal, da se bo potegoval za še peti mandat na čelu mednarodne organizacije. Platinijevi podporniki in Blatterjevi nasprotniki so ves čas verjeli, da le Francoz uživa toliko ugleda in podpore ter je edini, ki bi lahko ogrozil vnovično Blatterjevo izvolitev, vendar pa je Platini zdaj razkril svoje karte ter se odpovedal kandidaturi za vplivni položaj.

"Izbral sem strast"

Platini je novinarjem, zbranim v Monte Carlu, dejal, da bo raje kot za kandidaturo za mesto predsednika Fife vse svoje sile in moči usmeril v zahtevno vodenje krovne evropske organizacije, ki jo pod njegovim vodstvom čakajo številni izzivi. S svojo odločitvijo je, preden je stopil pred novinarje, na sestanku v Monaku seznanil tudi predstavnike 54 članic Uefe.

"To še ni pravi trenutek. Moj čas še ni napočil, ne še," je dejal Platini, ki je v isti sapi še dodal, da je odločitev sprejel na podlagi tega, da je "prisluhnil svojemu srcu". "Izbral sem nogomet. Izbral sem strast. Moram dokončati, kar sem začel. Tako sem ravnal tudi v času aktivne nogometne kariere, ko sem vedno izpolnil vse svoje pogodbe do konca in tako uresničil vse svoje obveznosti. Želim si, da mandata na čelu Uefe ne bi predčasno prekinjal, za kar sem dobil tudi podporo članic organizacije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.