Slovenija
26 ogledov

Plaz odnesel smučarja

helikopter SV bell 412 Shutterstock
Ponesrečenega turno smučarja s helikopterjem SV prepeljali v šempetrsko bolnišnico. Načelnik GRS Tolmin: Moral je imeti precej smole.

Na planini Zaprikaj nad Kobaridom je snežni plaz odnesel turnega smučarja. "Ostal je zunaj plazu, ves čas je bil pri zavesti in nas je sam poklical," je povedal Žarko Trušnovec, načelnik postaje GRS Tolmin. Sam ni mogel sestopiti, zato mu je na pomoč prišlo deset gorskih reševalcev.

"Nazadnje, ko sem govoril z njimi, je bil že v helikopterju in na poti v šempetrsko bolnišnico," nam je nekaj po 15. uri povedal Trušnovec in pojasnil, da je bil smučar, sicer domačin iz Tolmina, lažje poškodovan. Smučal naj bi sam, a ko so do njega prišli reševalci, sta bila ob njem dva Avstrijca.

Imel je smolo

Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) je nevarnost snežnih plazov večinoma tretje stopnje, pod tisoč metri nadmorske višine pa prve stopnje glede na evropsko petsopenjsko lestvico. "Moral je imeti precej smole," je glede trenutne nevarnosti snežnih plazov na Kobariškem povedal Trušnovec.

Arso piše, da so predvsem nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom nad okoli 1200 m, kjer lahko ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz delno sprijetega snega.

Še en poškodovan?

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje potrebuje pomoč tudi turno smučar nad Hribaricami pod Kanjevcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.