Slovenija
41 ogledov

Plaz odstopov se nadaljuje, teren ostaja razmočen

Ne gre za nesrečno roko Mira Cerarja pri izbiri kadrov za ministrske (in ostale) položaje. Gre za posledico negativne selekcije pri rekrutiranju v politiko zadnjih dvajset let.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Politične elite so v zadnjih dveh desetletjih povsem zatrle mlado generacijo, ki je imela kakršne koli politične ambicije. Razen tistih nekaj vernikov, ki so bili v imenu višjega cilja pripravljeni poteptati svoja načela, v politiko pravzaprav nihče ne vstopi tako, kot bi moral - s trdim delom, nabiranjem izkušenj, napredovanjem.

Te elite pri življenju ohranja sistem sam, nastrojen je namreč tako, da cilj vsakokratne oblasti ni skrb za blaginjo ljudi, pač pa skrb za ljudi iz njihovega kroga. Ta družbeno-politično-ekonomski ekosistem se regenerira – junak, ki bi mu odsekal glavo, pa se še ni našel.

Presek množic je praktično prazen

Beseda politik ima v Sloveniji ravno zaradi takega načina dela elit izjemno negativno konotacijo. Nabor kadrov se zato ne poveča niti v nasprotni smeri – da bi torej v politiko vstopali starejši, izkušenejši ljudje. Zakaj bi? Da si pred pokojem umažejo ime?

In tako ostane na voljo bazen tistih, ki imajo tako ali drugače umazane roke, so nesposobni ali le neusposobljeni, ne morejo najti službe drugje. Pri kadrovanju se torej ne išče ljudi, ki najbolj blestijo, pač pa kadre, ki imajo najmanj masla na glavi.

In od tod izvirajo težave, ki jih ima Miro Cerar s kadrovanjem. Evolucija ekosistema je poskrbela, da se je zapisal v genom naše države. Sposobnih in poštenih politikov pri nas praktično ni – so pošteni, so sposobni, presek množic pa je bolj ali manj prazen. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.