Slovenija
15 ogledov

Pličanič: "Razumem ogorčenje javnosti"

Razsodba Balkanski bojevnik Saša Despot
Minister Pličanič napovedal možnost službenega nadzora v primeru Balkanski bojevnik, če bo to potrebno.

"Razumem ogorčenje javnosti ob izreku oprostilne sodbe," se je včerajšnji izrek oprostilne sodbe za večino obtoženih v primeru Balkanski bojevnik odzval minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Po njegovem mnenju takšna odločitev spodkopava zaupanje v državne ustanove. Kljub pozivom kot minister nima pristojnosti za ukrepanje, vse dokler sodba ne postane pravnomočna. Takrat pa bo – če bo to potrebno – zahteval  službeni nadzor nad postopkom: "Videli bomo, kako bo odločilo pritožbeno sodišče." Zelo kritičen je bil do trajanja procesa. Meni, da bi moralo sodišče o zakonitosti pridobljenih dokazov odločiti že veliko prej.

Poudaril je, da bo vlada že prihodnji teden obravnavala sistemske spremembe, ki se nanašajo tudi na kazenski postopek. Pri spremembah jih je vodila odločitev, da bodo vse postopke, ki jih ni nujno treba opravljati sodiščem, preložijo na druge organe, kar bi jih skrajšalo.

Izjave ministra imajo neposreden vpliv

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa se je obregnil ob današnjo izjavo ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča. Ta je na novinarski konferenci po seji vlade med drugim poudaril, da je tudi ta primer pokazal, da slovensko sodstvo "ni tako učinkovito, kot bi moralo biti". Izjave ministra so po oceni Masleše neposreden vpliv na sodstvo in kažejo "na popolno nerazumevanje načela delitve oblasti".

Naloga sodišča je, "da razsodi in ne da obsodi".

Obsežnost zadeve in v določenem obdobju nekooperativnost srbskega sodišča sta bila glavna razloga za to, da je sodišče šele pred kratkim odločilo o zakonitosti dokazov v zadevi Balkanski bojevnik, je danes povedal predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan. Kot je poudaril, je naloga sodišča, "da razsodi in ne da obsodi". Učinkovitosti sodstva po njegovih besedah ni mogoče ocenjevati po tem, ali je nekoga obsodilo ali ne. Tudi delovanje pravne države se ne ocenjuje skozi obsodilne sodbe, je še poudaril.

Po njegovih besedah je bila reakcija javnosti na torkovo oprostilno sodbo legitimna, za manj legitimne pa je ocenil stališča "samooklicanih strokovnjakov", ko so namigovali na domnevno podkupovanje in na hišne preiskave pri predsedniku sodnega senata.

"Katastrofo za slovensko sodstvo"

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je pred današnjo sejo vlade ocenil, da je torkova sodba v zadevi Balkanski bojevnik "katastrofa za slovensko sodstvo in slab signal tudi za ljudi". Ljudje namreč po njegovih besedah ne pričakujejo samo, da "bomo reševali težave v zvezi z gospodarsko in finančno krizo, temveč pričakujejo tudi, da se bo uveljavila pravna država". Torej da bo tiste, ki so kradli, ki se ukvarjajo s kriminalom, doletela tudi ustrezna kazen, je bil odločen Erjavec.

Gorenak ne dvomi o delu kriminalistov

Notranji minister Vinko Gorenak je dejal, da ima o zaključku procesa svoje mnenje, ki ga ne bo delil. Opozoril pa je, da je isto sodišče, ki je dokaze izločilo, pred tem odobrilo prikrite preiskovalne ukrepe, dvakrat presojalo upravičenost teh izsledkov in bilo dve leti seznanjeno z izsledki. Dodal je, da ne dvomi o delu kriminalistov, delo tožilke pa da "nadzira gospod Fišer in bomo videli, kaj bo ugotovil".

Komentarjev 5
  • trimix 18:08 24.november 2012.

    mirko..ravno toliko kot ce nekdo parkira na tvoje dvorisce: Nimas nobene pravica ga fliknit ven iz svoje posesti- ce to nardis te lahko on tozi za to!....tak je nas pravni sistem...bolan do amena!

  • uporabno 23:25 21.november 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • feferon 19:20 21.november 2012.

    HOČEMO REZULTATE- NE RAZUMEVANJE in vaših floskulZ davkoplačevalskim denarjem se dela ko svinja z bučam.