Svet
418 ogledov

Plošča, ki vesoljcem razlaga človeštvo

voyager 1
1/2
Nasa
Vesoljska sonda Voyager 1 po 36 letih zapušča naš sončni sistem.

Pred 36 leti so imeli sodelavci ameriške vesoljske agencije Nasa velike sanje: najti Nezemljane in z njimi vzpostaviti stik. V ta namen so v vesolje izstrelili vesoljsko sondo Voyager 1, na kateri je zlata plošča.

Na tej plošči so slike in fotografije o naši civilizaciji. Gre za razlage človeštva – med drugim vsebuje informacije o tem, kako se razmnožujemo, kaj jemo in kako se prevažamo, nanjo so posneli različne zvoke - glasbo Beethovna, Bacha in Chucka Berryja - ter pozdrav v 55 jezikih ("Vsem prisrčne pozdrave"). Na zadnji strani plošče pa so navodila, kako priti do shranjenih podatkov.

Danes je sonda, ki se giba s hitrostjo 36 tisoč kilometrov na uro, svojemu cilju zelo blizu. V teh dneh bo zapustila naš sončni sistem. Prepotovala je 19 milijard kilometrov. "Vesoljsko plovilo še nikoli doslej ni bilo tako daleč od Zemlje," je povedal Paolo Ferri z Evropske vesoljske agencije.

Nasa lahko še vedno usmerja sondino pot. Stika pa bo leta 2025 konec, saj se bodo njene baterije izpraznile. "Ko se bo to zgodilo, ne bomo nikoli izvedeli, ali so Nezemljani sondo našli," je dodal Ferri. Razen če z nami vzpostavijo stik ...



Komentarjev 1
  • mihatirs 14:20 07.februar 2013.

    Če je to res ta slika , pol so butli na kvadrat...še 9/10 človeštva ne bi razumel te znake kaj šele vesoljci!