Avto
1053 ogledov

Po cenejše na splet ali k vulkanizerju?

Vulkanizer Saša Despot
Je ceneje kupiti pnevmatike prek spleta ali pri vulkanizerju? Naredili smo kratko primerjavo.

Spletna prodaja pnevmatik se je v zadnjih letih močno razmahnila tudi v Sloveniji. Število spletnih trgovin je že zdavnaj dvomestno, spletni trgovci so se tudi otresli sumničenj, denimo da prodajajo drugorazredno “robo”, ali pa da gre pnevmatike iz prejšnjih sezon, ki so doslej ležale po skladiščih in so vmes že izgubile velik del svojih dobrih lastnosti. V največji meri torej velja - pnevmatike določene znamke, modela in velikosti, kupljene prek spleta, se v ničemer ne razlikujejo od tistih, ki jih boste nabavili neposredno pri vulkanizerju. Razliko v ceni določajo drugi dejavniki.

Matej Zavrl, direktor prodaje in marketinga za potniško pnevmatiko za Srednjo Evropo pri Goodyear Dunlop Sava Tires, pravi, da spletna prodaja v nekaterih državah dosega že petino celotnega trga. V Sloveniji je po njegovih ocenah delež nekoliko nižji, a ne več bistveno. Zavrl izpostavlja, da potrošniki v večinski meri ob nakupu še vedno bolj zaupajo klasičnim vulkanizerskim delavnicam, še posebej tistim bolj priznanim, saj je poleg izdelka zelo pomemben za stranko tudi osebni kontakt, predvsem pomoč in svetovanje ob nakupu, pa tudi zavest, da bodo v primeru napake na pnevmatiki brez težav uveljavljali pravice iz garancije.

Zavrl tudi opozarja, da so tuje spletne trgovine, ki delujejo pri nas, zaradi nedoslednih slovenskih predpisov v priviligiranem položaju, saj v ceno njihovih pnevmatik ni vključenega stroška za takso za prevzem in odvoz izrabljenih pnevmatik, ki je sicer sestavni del cene nove pnevmatike iz klasične prodaje.

Po drugi strani marsikateri vulkanizer montažo že vključuje v ceno nove pnevmatike, medtem ko je potrebno ob spletnem nakupu še iskati ugodne cene premontaže. Te se lahko zelo razlikujejo, pri AMZS tako denimo premontažo kompleta ponujajo že za dobrih 12 evrov (klubska cena), medtem ko smo drugje zasledili celo ceno 58 evrov za komplet (16-palčni alu). Zgolj nabavna cena pnevmatik torej ni dovolj, lastnik vozila mora imeti pred seboj vedno tudi strošek premontaže, saj lahko katerega od na prvi pogled manj ugodnih dobaviteljev predstavi v cenovno precej bolj konkurenčni luči.

Koliko bo "colal" Lojz' in koliko Matej?

Plusov in minusov je torej kar nekaj na eni in drugi strani. Kako pa je v praksi? Preverimo.

Lojze ima VW golfa, na katerem ima pnevmatike dimenzije 205/55 R16. Ker svojemu vozilu privošči le najboljše, kaj drugega kot vrhunska pnevmatika zanj ne pride v poštev.

Med po testih najboljšimi znamkami je izbral pnevmatiko dunlop blueresponse.

Lojzetov sosed Matej isto poseduje golfa, a daje prednost ceni. Kot kleni domačin se odloči za “slovensko” znamko. Izbral je pnevmatiko sava intensa HP 205/55 R16.

Koliko bosta plačala za novo obutev? Naredili smo primerjavo med štirimi uveljavljenimi ponudniki, pri čemer gre pri Eurotonu in Gume-direkt.com za spletno prodajo, pri AMZS in Španu pa za klasično vulkanizersko. Treba je dodati, da imajo pri AMZS njihovi člani na navedene cene še okoli 18-odstotni popust. Premontaža v nobeni izmed spodnjih ponudb ni upoštevana, omenjeni dve pnevmatiki smo izbrali, ker jih imajo v ponudbi vsi štirje trgovci.

Razlika za štiri pnevmatike večje dimenzije najvišjega kakovostnega razreda je med najdražjim in najcenejšim ponudnikom kar 62 evrov, spletna trgovina pa v tem primeru gotovo upraviči nakup. Slika se obrne pri cenejši pnevmatiki srednjega razreda, ko je klasični vulkanizer celo malenkost cenejši od ene spletne trgovine, medtem ko je druga celo najdražja med četverico. Razlika med najdražjo in najcenejšo pnevmatiko srednje kakovosti je 51 evrov.

Kako pa jo odnesejo žene?

Drugi primer. Lojzetova žena Marija ima VW polota z izrabljenimi letnimi pnevmatikami dimenzije 185/60 R14. Lojze jo prepriča, da bo varna le s premium znamko pnevmatik.

Matej pa svoji Alenki, ki uporablja fiat punta, svetuje kompromis med ceno in zmogljivostmi, z ostankom da bo šla lahko še po nakupih. Alenka pristane. Takšen račun lahko pričakujeta obe ženi.

Tudi v tem velikostnem razredu spletna trgovina torej še ni garant za najnižjo ceno, obakrat je bil najcenejši klasični ponudnik. Razlika med najdražjim in najcenejšim kompletom pnevmatik visokega kakovostnega razreda je 40 evrov, pri cenejšem tipu pnevmatike pa 31 evrov.

Previdno pri premontaži novih

S predhodno primerjavo cen je torej mogoče precej privarčevati, prav tako tudi s premontažo. Je pa potrebno vedeti, da je kakovostna vulkanizerska storitev zelo pomembna predvsem pri najnovejših avtomobilih, ki imajo senzorje za nadzor tlaka, saj lahko vulkanizer z nestrokovnim delom hitro poškoduje ta ne ravno poceni del vsakega platišča.

Za odpravo nepravilnosti brez stroškov za lastnika je sicer po razlagi Zveze potrošnikov Slovenije zadolžen vulkanizer.

Več o avtomobilizmu na avtomobilističnem forumu med.over.net.

Komentarjev 2
  • punca05 08:38 18.marec 2015.

    take garancije pa res ne vem, kje se da dobiti? Če jo prerežeš in dobiš garancijo ??

  • 4krogci 14:26 17.marec 2015.

    Za par € razlike nebom gledal ampak bom raje kupil gumo in zmontiral tam, kjer dobim 2 leti garancije v primeru če mi guma spusti oz jo po pomoti kje na naših perfektnih cestah prerežem!