Zdravje > Otrok
74 ogledov

Pnevmokoki vse bolj odporni proti antibiotikom

Otrok pri zdravniku Profimedias
Narašča delež proti antibiotikom odpornih pnevmokokov. Najtežje okužbe, ki jih povzročajo so pnevmokokni meningitis, sepsa, bakteriemija in pljučnica. Pri otrocih se najpogosteje izrazijo kot vnetje srednjega ušesa.

Pnevmokoki so bakterije, ki ves čas prebivajo v nosno-žrelnem delu glave. Od štirideset do petdeset odstotkov otrok in od dvajset do tridest odstotkov zdravih odraslih je nosilcev bakterije: 

"Okužbi s pnevmokoki so bolj izpostavljeni otroci, ki obiskujejo vrtec ali drugo obliko varstva v skupini, imajo starejšega sorojenca, ki obiskuje šolo ali varstvo v skupini, ter dojenčki, če niso bili dojeni oziroma so bili dojeni manj kot dva meseca. Okužbi so bolj izpostavljeni tudi otroci, ki živijo v gospodinjstvu s kadilcem ali v slabih socialnih in stanovanjskih razmerah," so dejali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Vnetje srednjega ušesa najpogostejši vzrok za obisk pri pediatru

Najtežje okužbe, ki jih povzročajo pnevmokoki, so pnevmokokni meningitis, sepsa, bakteriemija in pljučnica. Pri otrocih se pnevmokokne okužbe najpogosteje izrazijo kot vnetje srednjega ušesa: "Pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih okužb, posebno med otroki, mlajšimi od dveh let. Pri otrocih  akutno vnetje srednjega ušesa, ki je med najpogostejšimi vzroki za obisk pri pediatru tudi v Sloveniji, najpogosteje povzroči pnevmokok," pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo,  da v prvem letu po rojstvu več kot polovica otrok vsaj enkrat preboli vnetje srednjega ušesa.

Postajajo odporni na antibiotike

Pnevmokoki bakterije | Avtor: Profimedias Profimedias

Bolezni, katerih vzrok so pnevmokoki, se največrat uspešno pozdravi s penicilinom, vendar na NIJZ ob tem opozarjajo, da v zadnjih letih tudi pri nas narašča delež proti antibiotikom odpornih pnevmokokov, kar predstavlja velik problem: "Prav zaradi večjega pojavljanja odpornih pnevmokokov je preprečevanje teh okužb s cepljenjem vse bolj pomembno," dodajajo. 

Okužba se širi kapljično

Ljudje smo nosilci pnevmokokov in okužba se kapljično širi na druge ljudi. Otroka lahko pred pnevmokoknimi okužbami najuspešneje zaščitimo s pravočasnim cepljenjem s konjugiranimi cepivi, ki zavarujejo pred desetimi do trinajstimi najpogostejšimi tipi pnevmokoka: "V letu 2015 smo pričeli s sistematičnim, brezplačnim cepljenjem dojenčkov proti pnevmokoknim okužbam in zajeli otroke, rojene po oktobru 2014. Za starejše otroke, rojene pred oktobrom 2014, in za odrasle je cepljenje samoplačniško, število odmerkov pa je odvisno od njihove starosti," pojasnjujejo na NIJZ.

Neželeni učinki po cepljenju

Neželeni učinki po cepljenju so najpogosteje kratkotrajna rdečina, bolečina, oteklina na mestu vboda, zelo redko se pojavi zvišana telesna temperatura,  še redkeje se pojavijo druge težave. Izjemno redki so resni neželeni učinki, ki zahtevajo obravnavo v bolnišnici.

dezurni@zurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.