Magazin > Film & Glasba & TV
58 ogledov

Po 18 letih gre nad kralje

Radko Polič Rac Špela Mohorič
Rihard III. + II. Tomaž Pandur se v slovensko gledališče po 18 letih vrača s kraljevsko sago današnjega časa.

Po dveh mesecih in pol priprav bo SNG Drama Ljubljana v soboto predstavila zadnjo premiero letošnje sezone Rihard III. + II. Dramski diptih z epilogom o smrti, v katerem je režiser Tomaž Pandur zbral pravo moško “all star” zasedbo, saj od prvakov Drame manjka zgolj Marko Mandić, ki ga je menda odtegnilo snemanje v Nemčiji.

Pandur se v slovensko institucionalno gledališče vrača po, kot je dejal, 18-letni nasilni prekinitvi, za svojo vrnitev pa je namesto Državljana Kana, za katerega niso dobili avtorskih pravic, izbral kralje iz Shakespearovih dram, ki jih je združil v igro o pohlepu, boju za oblast, moči, vzponu, padcu in smrti. Drama bo kljub notorni Pandurjevi megalomanskosti po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja stala toliko kot njihovi drugi projekti, sestava ekipe pa ostaja enaka kot pri Pandurjevih prejšnjih projektih: torej z glasbo dua Silence, dramaturgijo Livije Pandur, videom Dorijana Kolundžije in scenografijo Svena Jonkeja.

Klasičen, a za tukaj in zdaj

“Predstava je klasičen Shakespeare, obogaten z izkušnjo časa, se pravi, da gre za Shakespeara in kraljevsko sago tukaj in danes,” je predstavo orisal Pandur, ki je dogajanje razdelil v tri dele oziroma med tri kralje, Riharda III., Riharda II. in Henrika IV., vlogo kralja vseh kraljev pa zaupal Radku Poliču, ki ga je Pandur po 18 letih “spet zbudil in vrgel v mladost”.

Po Pandurjevih besedah so junaki predstave izključno igralci, saj so prav oni avtorji svojih trenutkov na odru, njegova ekipa pa jim je omogočila le čim več užitka v pripovedovanju zgodb, ki jih bodo nizali za veliko okroglo mizo.

“Izhajala sem samo iz tega, da vsi sedimo za isto mizo in se borimo za svoje stole. Bolj ga tiščiš, bolj se boš boril na življenje in smrt ter lažje ga boš obdržal,” je o svojem pristopu do vloge dejala Silva Čušin, ki igra kraljico Elizabeto in je poleg Polone Juh edina igralka v predstavi. Jernej Šugman alias Henrik IV. pa je dramo opisal kot sliko tega sveta, saj “če še tako menjamo, zlepa ne pridemo na kaj boljšega”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.