Slovenija
48 ogledov

Po 18 letih nov škof

Geza Erniša Boštjan Tacol
Po 18 letih vodenja Evangeličanske cerkve bo Gezo Ernišo nasledil Geza Filo.

Evangeličanska cerkev Augsburške veroizpovedi na Slovenskem bo na današnji slovesnosti v Murski Soboti dobila novo predsedstvo. Škof Geza Erniša bo med bogoslužjem inavguriral novoizvoljena škofa Gezo Filo in inšpektorja Johana Laca, prav tako pa bodo potrdili druge nosilce cerkvenih funkcij.

Predsedstvo Evangeličanske cerkve namreč sestavljata škof in inšpektor, ki je laik. Ljubljanski duhovnik Filo in Laco iz Evangeličanske cerkvene občine Hodoš, ki bo nasledil dosedanjega inšpektorja Aleksandra Kerčmarja, sta bila na funkciji za šestletni mandat izvoljena konec junija, vodenje cerkve pa bosta prevzela na današnji slovesnosti v murskosoboški evangeličanski cerkvi.

Iz Moravskih Toplic v Ljubljano

Škofovski urad se tako iz Moravskih Toplic, kjer je deloval Erniša, seli v Ljubljano, kar lahko po mnenju Fila verski skupnosti prinese dodatne točke. Kot ljubljanski duhovnik na čelu Cerkve si bo Filo prizadeval tudi na simbolni ravni povezati Evangeličansko cerkev po vsej Sloveniji. Sicer pa si je kot prednostno nalogo v svojem mandatu zastavil delo z mladimi.

Erniša bo še aktiven

Erniša, ki je slovenske evangeličane najprej vodil kot senior, nato pa dva mandata kot škof, je s svojim delom zadovoljen in napoveduje, da bo tudi v prihodnje aktivno deloval v skupnosti. Za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve mu je predsednik republike Borut Pahor oktobra podelil srebrni red za zasluge.

Pahor se bo tako kot nekateri drugi predstavniki državnih ustanov udeležil tudi današnje slovesnosti v Murski Soboti, na kateri poleg množice vernikov pričakujejo tudi predstavnike drugih verskih skupnosti in predstavnike evangeličanskih Cerkva iz tujine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.