Magazin
91 ogledov

Takšne bodo hiše prihodnosti

TZgradbenapriloga 06.10.09, foto voltaika, soncne celice, energija, foto: miha p Žurnal24 main
Stavbe prihodnosti bodo morale biti energijsko tako učinkovite, da bodo za ogrevanje porabile le toliko energije, kot jo lahko dobijo iz okolice.

Po direktivi Evroske unije (EU) bo po letu 2020 dovoljeno graditi samo skoraj nič-energijske stavbe, enako bo veljalo za obnove stavb, je pojasnil Matjaž Valenčič, energetski svetovalec v mreži energetskih svetovalnih pisarn ENSVET.

Največ obnovljive energije

To po njegovih besedah pomeni, da bo morala biti stavba energijsko tako učinkovita, da bo za ogrevanje potrebovala le toliko energije, kot je lahko dobi iz okolice, na primer elektrike iz sončne elektrarne ali biomase iz trav ali grmovnic. "Kot drugo pa je pomembno, da se v največji možni meri uporablja obnovljivo energijo," je dodal Valenčič. Zato če že zdaj načrtujete novogradnjo ali sanacijo, naredite to tako, kot bo zahtevano čez nekaj let. Upravna enota bo takrat v izdanih gradbenih dovoljenjih zapisala, kakšne stavbe bodo lahko zgrajene. "Pomembno je še, da se bo takšne gradnje treba priučiti," je povedal energetski svetovalec.

EU je tudi določila, da bodo morale države članice do 31. decembra 2020 zagotoviti, da bodo vse nove stavbe skoraj nič-energijske stavbe. Poleg tega bodo morale zagotoviti tudi, da so take tudi vse nove stavbe, ki jih javni organi uporabljajo kot lastniki, in sicer po 31. decembru 2018.

Izolacija od 20 centimetrov

Gospodinjstva bodo tako morala poiskati in uporabiti nove rešitve za energijsko oskrbo, vendar s poudarkom na učinkoviti rabi energije, zato naj bodo stavbe energijsko učinkovite. "Pri toplotni izolaciji nima smisla skopariti; o manj kot 20 centimetrih izolacije na fasadi ni vredno niti razmišljati. Energijsko učinkovite stavbe so tesne, zato potrebujejo mehansko prezračevanje z vračanjem energije. Za tako stavbo je primerno vsako ogrevanje: toplozračno, talno ali radiatorsko," je pojasnil Valenčič.

Cene bodo šle gor

Cene energentov in cenovna razmerja med energenti se v zadnjih letih intenzivneje spreminjajo. Trenutno je po mnenju strokovnjaka optimalen energent med obnovljivimi viri energije biomasa (polena, lesni sekanci ali peleti), med fosilnimi gorivi pa zemeljski plin. Kako se bodo gibale cene v prihodnosti, je nemogoče napovedati, so pa znane nekatere smernice. "Kurilno olje se bo izenačilo s ceno dizelskega goriva, drugi energenti pa bodo sledili temu trendu. Še naprej bodo prisotna občasna cenovna nihanja, ki bodo zmedla neuke potrošnike. Ocenjujem, da bo v naslednjem desetletju rast energije še bolj dinamična, kot je bila v preteklem," je napovedal Valenčič in dodal, naj trenutna cenovna razmerja energentov ne bodo edino merilo za izbiro energentov.

Kakšna je ničenergijska hiša?

Evropska unija je določila, da je skoraj nič-energijska stavba tista z "zelo visoko energetsko učinkovitostjo. Za skoraj nič potrebne energije oziroma zelo majhno količino potrebne energije bi v zelo veliki meri morala zadostovati energija iz obnovljivih virov, vključno z energijo iz obnovljivih virov, proizvedeno na kraju samem ali v bližini."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.