Svet
124 ogledov

Po 22 letih spet pod isto zastavo

razno 27.06.13. slovenska zastava razno 27.06.13. slovenska zastava
Hrvaška bo čez nekaj ur postala 28. članica EU. Obeti. Že čez dve leti želi postati članica schengenskega območja.

Čeprav je Hrvaška od polnoči članica Evropske unije (EU), še ne bo prevzela evra in postala del schengenskega območja. Naši južni sosedje pričakujejo, da bodo prošnjo za vstop v schengen vložili takoj, ko jo bodo lahko, torej 1. julija 2015. Če bodo dobili zeleno luč, Slovenija ne bo več varovala zunanje meje schengenskega območja, meje s Hrvaško pa se bodo popolnoma odprle. Od danes bodo sicer na mejah le še policisti, kar pomeni, da bomo na meji le enkrat pokazali dokumente, saj sta se državi dogovorili za skupen nadzor meje.

Ne pred letom 2020?

Če bo želela Hrvaška prevzeti evro (zdaj ga ima 17 od 27 članic), bo morala izpolniti konvergenčna oziroma maastrichtska merila, med katerimi so tudi nizka stopnja inflacije, zdrave javne finance, nizke stopnje obrestnih mer in stabilni tečaji valut. Javni dolg Hrvaške trenutno znaša okoli 23 milijard evrov, država pa se spopada tudi z vse večjo brezposelnostjo. Deutsche Bank je sicer pred kratkim ocenila, da Hrvaška v monetarni uniji ne bo pred letom 2020.

Hrvati brez omejitev, Slovenci in preostali državljani EU z omejitvami

Hrvati brez omejitev. Po 1. juliju bodo lahko hrvaški državljani in pravne osebe v Sloveniji kupovali vse nepremičnine – vsa zemljišča in stavbe. Slovenci in drugi državaljani EU ter pravne osebe pa na Hrvaškem ne bodo mogli kupovati vseh nepremičnin. Še naprej bodo lahko kupili etažno lastnino, stavbe in stavbna zemljišča, Hrvatom pa se je uspelo izpogajati za prehodno obdobje za kmetijska in gozdna zemljišča, kulturno dediščino ter otoke, zaščitena območja in pomorsko javno dobro.

Za pet evrov namesto 
11 minut ena ura pogovorov

Mobilna telefonija. Opolnoči je na Hrvaškem začela veljati evrotarifa, ki prinaša od 70 do 95 odstotkov cenejšo uporabo mobilne telefonije. Če vas bo kdo poklical, ko boste na Hrvaškem, boste za pet evrov lahko klepetali kar eno uro, medtem ko ste doslej lahko le okrog 11 minut. Za pet evrov boste lahko poslali 52 SMS-sporočil (doslej 16), namesto pol oziroma enega megabajta podatkov jih boste lahko prenesli devet. Če boste klicali domov, boste za pet evrov lahko govorili 17 minut namesto pet.

Cenik. Minuta pogovora od danes stane 28,8 centa (sprejeti klic 8,4 centa), SMS-sporočilo 9,6 centa in megabajt prenešenih podatkov 54 centov.

Več pravic, odločitev bo v pristojnosti zdravnika

Zdravstvo. Po vstopu Hrvaške v EU bo tudi na Hrvaškem veljal evropski pravni red in ne več meddržavni sporazum. Bistvena razlika bo, da bodo zavarovane osebe deležne nekaj več pravic, pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Do zdaj so imeli Slovenci na Hrvaškem pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. Zdaj pa bodo imeli pravico do zdravstvenih storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, ob upoštevanju narave storitve in pričakovani dolžini bivanja v drugi državi. "Odločitev o tem, kakšne storitve se bodo konkretni osebi opravile, bo v pristojnosti zdravnika, ki osebo sprejme na zdravljenje," dodajajo na ZZZS.

Večja pretočnost na nekaterih mejnih prehodih

Hrvaška meja. Na nekaterih mejnih prehodih na slovensko-hrvaški meji bo 1. julija, z vstopom Hrvaške v EU, uvedena skupna mejna kontrola, napovedujejo v Generalni policijski upravi (GPU). Na ta način bodo potnikom omogočili hitrejši in enostavnejši prestop državne meje, saj se bodo zaradi vstopne in izstopne kontrole obeh držav ustavili samo enkrat, in ne več štirikrat kot do sedaj. Iz mejnih prehodov se bo istega dne umaknila tudi carinska služba. To naj bi prispevalo k večji pretočnosti prometa predvsem med turistično sezono, poudarjajo na GPU. Skupna kontrola bo med drugim urejena na osmih mednarodnih prehodih na območju Slovenije, med njimi na Starodu, v Sočergi in na Dragonji, na nekaterih mejnih prehodih jo bodo uvajali postopoma, na določenih pa je za zdaj sploh ne bodo – denimo, v Sečovljah. Pri maloobmejnih prehodih bo, kljub drugačnim preteklim napovedim, še naprej veljajo, da jih lahko uporabljajo le imetniki maloobmejnih prepustnic.

Sindikati proti omejitvi za hrvaške delavce

Trg dela. "Z omejevanjem prostega pretoka delavcev se povečuje možnost za sivo ekonomijo," meni Peter Majcen iz Obalne sindikalne organizacije – KS 90. Slovenska vlada je po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo (EU) uveljavila dveletno prehodno obdobje za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji. To pomeni, da bodo Hrvati razen v določenih izjemah še naprej potrebovali delovno dovoljenje. Temeljni razlog naj bi bila zaščita slovenskega trga dela, kjer se bodo razmere letos in prihodnje leto še zaostrile. Kot navajajo na pristojnem ministrstvu, se je število hrvaških delavcev pri nas lani povečalo, pri čemer na območjih, ki mejijo na Slovenijo, prebiva okoli sto tisoč brezposelnih.

Ponekod upad obiska zaradi ukinitve vračila DDV

Trgovine. "Se bo poznalo," o obisku strank s Hrvaške, ki ne bodo več upravičene do vračila DDV, pove prodajalka Neli Ninič iz Kopra. S 1. julijem, ko bo Hrvaška postala del EU, njeni državljani ne bodo več mogli dobiti povrnjenega davka za nakup blaga v slovenskih in italijanskih trgovinah ter obratno. "Hrvati so zelo pomembne stranke, prihajajo pa predvsem ob koncih tedna," pojasnjuje Niničeva. Nekatere njihove stranke se sicer že do zdaj niso odločale za vračilo davka, saj je bilo to povezano z zamudnim postopkom na mejnem prehodu. V ljubljanskem Emporiumu pa zagotavljajo, da teh skrbi nimajo: "Verjamemo, da bomo še naprej privabljali hrvaške kupce, tako kot italijanske in avstrijske."

Letne dovolilnice za športni ribolov tudi za preostale državljane

Storitve. Enotna pravila veljajo za segmente, ki jih ureja skupna ribiška politika EU, pojasnjujejo na našem kmetijskem ministrstvu. Kjer skupna ribiška politika ne velja, urejajo pravila države neodvisno – tako imajo lahko še naprej denimo pogoje za članstvo v društvih. Pri športnem ribolovu na morju in površinskih vodah pa mora Hrvaška državljanom drugih držav članic zagotoviti enak dostop do storitev kot svojim državljanom, dodajajo. Kot primer navajajo možnost pridobitve letne dovolilnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.